Umetnost vajanja polimerne gline (VIDEO)

UŽICE – Rada Zarić iz Užica je umetnica koja je svoj hobi pretvorila u posao u kome kako kaže neizmero uživa u radnoj sobi svog doma. Od polimerne gline ona ukrašava escajg i pravi unikatni nakit. Njeni proizvodi pored Srbije prodaju se širom sveta.

Ukrašeni escajg
Foto: ZooMUE

Od ideje da prijateljima uvek poklanja nešto posebno Rada Zarić iz Užica počela je sama da stvara svoja umetnička dela od polimerne gline. Prvo što je počela da pravi je nakit, ali od ideje svog tada petogodišnjeg sina došla je na ideju da i sama napravi nešto sasvim drugačije.

„Moj sin je na kašiki napravio lik nekog crtanog junaka i stavio mu je šal oko vrata. Meni je ta kašika poslužila kao ideja da izrađujem escajg po porudžbini. Bili su različiti zahtevi od likova dece, do kućnih ljubimaca koje sam pravila kao minijature ili na heklicama one su u poslednje vreme veoma popularne“, rekla je umetnica Rada Zarić.

Ručno pravljena ogrlica
Foto: ZooMUE

Svaki novi dan u ovom poslu za Radu je novi izazov.

„Zato što svakog dana moraš gledati šta drugi rade, moraš da vidiš šta mušterija traži. Stalno se javlja želja za nečim novim , da napraviš nešto posebno , drugačije“, dodaje Rada.

Za pravljenje jednog ukrasnog escajga prema Radinim rečima potrebno je nekoliko sati, jer nakon pravljenja potrebno je da se glina ispeče, a zati i stavi zaštitni sloj kako bi pored svog estetski lepog izgleda imao i upotrebnu vrednost.

„Escajg naravno može da se koristi, ali svima koji poruče je žao da ga izvade iz lepog pakovanja. Ja preporučujem da izbegavaju pranje u mašini za sudove, već da peru ručno kako bi se što duže održala lepota predmeta“, istakla je umetnica.

Pored izrade nakita i ukrašavanja escajga, ova umetnica bavi se i crtanjem, a kako je trenutna situacija takva da nije moguće uvek isporučiti slike, našla je rešenje i počela da se bavi digitalnim crtanje.

„Neko mi pošalje fotografiju drage osobe ili kućnog ljubimca i ja od toga pravim digitalni crtež koji se može slati fajlom što mnogima više odgovara“, kaže Rada.

Ova umetnica bila je nagrađivana za svoj rad, a takođe je vodila i kreativnu radionicu za decu i odrasle.Kako kaže želja joj je da u narednom periodu nastavi rad u prirodnom okruženju, van ograničenja grada i svoje znanje rado bi prenela drugima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.