Sjećaš li se Doli Bel (VIDEO)

UŽICE-Sjećaš li se Doli Bel? Simbol jednog vremena. Priča jedne generacije. Dramskim jezikom ispričana, prema rukopisu Abdulaha Sidrana, a u režiji Kokana Mladenovića.Kamerni teatar 55 iz Sarajeva izveo ju je četvrte takmičarske večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala.Publika ju je ocenila sa 4,66.

Prikaz je to jednog duha vremena, sarajevskog, 60-ih godina prošlog veka, čiji obrisi na nivou društvene svesti ni danas ne jenjavaju.

Pozorišna predstava značajno se razlikuje od kultnog filma iz 1981.godine, kojeg je, prema Sidranovom tekstu režirao Emir Kusturica. Ipak, neke kultne replike poput „Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem“ i „Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba“ možemo čuti i u predstavi.

Prema rečima Mladenovića, Sidranov roman predstavlja svojevrsni “Amarkord“ naših prostora. Jedan sedamnaestogodišnji dečak će tokom školskog raspusta spoznati dva velika fenomena – ljubav i komunizam. Iz burnih događaja toga leta dečak će izaći kao mladi čovek koji je naučio da su i ljubav i komunizam tek razočaravajuće naličje dva velika pojma, naličje čija će senka ostaviti katastrofalne posledice na njegovu generaciju nekoliko decenija kasnije.

U predstavi nastupa 12 sarajevskih glumaca ,a najmlađi među njima je Sin Kurt.

U subotu na JPF je koprodukcijska predstava Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor“ Tartif“,prema Molijerovom komadu i u režiji Igora Vuka Torbice.

You may also like...