Udruživanjem za ravnopravnost (VIDEO)

KOSJERIĆ – Kako bi rad na selu učinile lakšim i zanimljivijim, žene iz Kosjerića i okoline odlučile su da se uključe u rad ženske zadruge Kosjerka. Osim što imaju mogućnost da prikažu svoje proizvode, one se na ovaj način bore za ravnopravnost.

Ženska zadruga Kosjerka počela je sa radom pre dve godine, a svoja vrata otvorila je svim ženama iz Kosjerića i okoline koje žele da naprave proizvode od voća za svoju porodicu, ali i za prodaju.

Članice ove zadruge kažu da vole da rade sa voćem i da je ovo odličan izbor za žene, pogotovu za one koje nemaju posao, koje su često kod kuće.

Osim što se bave preradom voća, članice ženske zadruge Kosjerka se na ovaj način trude da prevaziđu izazove rada na selu.

Direktorka zadruge Marija Blagojević kaže da žene i dalje nisu ravnopravne, pogotovu na selu.

Marija Blagojević
Foto: ZooMUE

„One jako puno rade, a ne preuzimaju nikakvu zaslugu za svoj rad niti dobijaju novčanu nadoknadu“, tvrdi Blagojević.

Prema istraživanju, žene rade sat vremena duže od muškaraca, a kako kaže Blagojević, na selu rade i duže.

„Žene na selu rade 3 sata duže od muškaraca i ne uspevaju da rade ono što vole. Meni je najveći pokretač da pomognem ženama da rade ono što žele, nešto što je lepo i kreativno“, rekla je Blagojević.

Ženska zadruga Kosjerka
Foto: ZooMUE

Ženska zadruga Kosjerka trenutno broji 5 članica. Većina žena sa sela i dalje nije spremna da pauzira rad na svojim domaćinstvima, ali Blagojević veruje da će se to uskoro promeniti

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.