U Prijepolju proglašena vanredna situacija zbog poplava (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Usled povećane opasnosti od izlivanja reke Lim u Prijepolju je proglašena vanredna situacija. Opštinski štab ističe da su poplave u ovom kraju uobičajena opasnost i pozivaju sugrađane da ne paniče.

Meštaninu naselja Zalug, Seadu Gojaku, ovo je sedmi put u poslednjih deset godina da mu se Lim izliva u dvorište. Kuća mu je u potpunosti okružena vodom, tako da nema mogućnosti da joj priđe.

„Podrum i prizemlje u kući su pod vodom. Imamo i hektar imanja, sa plastenicima i voćnjacima. Šteta će biti velika svakako, tokom prethodnih poplava voda nam je odnela deo zemlje, mislim da će i sada biti tako, jer je struja sada brža. Vatrogasci su jedva uspeli da spasu jednog komšiju zbog brzine vode. Ja sam se vratio da evakuišem psa, porodica i ja smo se izvukli ranije“, kaže Gojak.

Kao glavni uzrok porasta nivoa reke navode se obilne padavine u gornjem toku Lima, u Crnoj Gori, kao i velike količine otpada koji iz tog pravca pluta rekom.

Izlivanje Lima u Prijepolju
Foto: ZooMUE

„Iz Bijelog Polja nam javljaju na vreme svaku promenu vodostaja, ali nam oni, nažalost, uz informacije, često šalju i ogromne količine plastičnog otpada“, kaže predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić.

Iz štaba ističu da su najugroženiji delovi opštine lokacija kod vatrogasnog doma u Brodarevu, kao i mesne zajednice Ivanje, Zalug i Velika Župa. Postavljanje obaloutvrde u Šarampovu pomoglo je da ovo naselje bude manje izloženo u odnosu na neke prethodne godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.