Obrazovanje u fokusu kineskih privrednika (video)

UŽICE-U Regionalnoj privrednoj komori održan je sastanak užičkih i kineski privrednika iz grupacije Ji Hai.Po rečima predsednice grupacije Linde Vong oni su  zainteresovani za ulaganja u obrazovanje, turizam, a projekat oživljavanja civilnog saobraćaja na aerodromu na Ponikvama biće razmatran u Pekingu.

Po rečima gradonačelnika Tihomira Petkovića na sastanku sa 20 kineskih privrednika prezentovani su razvojni projekti grada Užica za koje su im potrebni investitori,poput aerodroma Ponikve.
„Ponudićemo jednu od opcija, privatno-javnu saradnju, ali smo spremni da ponudimo i prodaju aerodroma pod uslovom da dobijemo čvrste garancije da će biti značajnih ulaganja u sam aerodrom i ceo kompleks oko aerodroma“,rekao je Petković.

Petković je istakao i da je za kinesku delegaciju organizovana  poseta Mokroj Gori i  Kremnima i da su  članovi delegacije veoma  zainteresovali za priču o kremanskim prorocima, Tarabićima,da će na ove prostore doći“ žuti ljudi“.

„Predložili smo im  da bude izgrađeno selo koje će verno predstaviti vreme u kome su živeli proroci, a u kojem bi bio sagrađen i muzej. Grad bi kineskim investitorima ponudio zemljište koje bi kupio, kako bi oni mogli da sagrade hotelski kompleks u tradicionalnoj kineskoj arhitekturi.Takođe smo im predočili da je vlasnik hotela u Užicu spreman da im ga proda ako su zainteresovani za ulaganja u njega“, rekao je Petković i naglasio da se nada da će ova poseta biti uspešnija od prethodne pre dve godine,kada je jedina investicija bila donacija Linde Vong vrtiću na Pori.

Linda Vong je  izjavila da se kineska delegacija tokom ove dvodnevne posete uverila da je Užice lep, istorijski grad, ali mu nedostaje u turističkom smislu, upravo  luksuzni hoteli i određeni turističkih proizvoda, tako da smatra da je to oblast koja se može dalje razvijati, kao i zdravstvena nega ,a posebno obrazovanje.

 

 

 

You may also like...