Talenat za hvatanje zmija Arsenije otkrio u detinjstvu (VIDEO)

UŽICE – Užički zmijolovac, Arsenije Hadži Basur, iza sebe ima višedecenijsko iskustvo hvatanja ovih gmizavaca. U svom gradu, ali i u čitavom okrugu, posebno ga angažuju u situacijama kada treba uloviti najotrovniju zmiju u Srbiji – poskoka, kojeg Arsenije hvata praktično golim rukama.

Za hvatanje zmija Arsenije se zainteresovao još u dečačkim danima i to vidi kao božji dar, s obzirom da ga niko tome nije učio. U početku je nailazio na neprihvatanje okoline.

„U Srbiji te, kao i za sve, vide kao nekoga ko odskače od sredine ako nisi kao ostali. Prva spasilačka intervencija bila mi je u vojsci, kada se poskok uvukao u logor. Inače, posebno je zanimljivo to što sam odrastao sa bakom, koja nije dopuštala ni da se zmija pomene, a kamoli da se donese u kuću“, kaže Arsenije.

Poskok
Foto.ZooMUE

Hvatao je zmije na raznim lokacijama, od stambenih i ugostiteljskih objekata, preko fabričkih postrojenja do automobila.

„U jednoj fabrici se zmija zavukla u palete. Ja sam ih redom pregledao, spušten na zemlju, tako da su nam se susreli pogledi dok je bila na 30 centimetara od moje glave. Hvatao sam poskoka i kod glavne apoteke u gradu, ispod kreveca bebe, čak i kada je jednom čoveku izašla iz ventilacije u automobilu“, dodaje Basur.

Smatra da je među retkim zmijolovcima u Evropi koji najotrovniju zmiju kontinenta hvataju golim rukama, a nedavno je izveo pokaznu vežbu hvatanja dva poskoka istovremeno.

„To još niko nije uradio i to je stvarno veliki rizik. Jednog poskoka sam morao da pridržavam nogom, što daje dodatnu opasnost svemu“, zaključuje on.

Arsenije se takođe bavi i uklanjanjem gnezda stršljenova, a ističe da njih, kao i zmije, posebno privlače tereni na kojima dominira beli kamen, zbog čega su neki delovi Užica ugroženiji od drugih.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.