Selaković otvorio izložbu o viđenijim Užičanima (video)

UŽICE-Povodom Dana grada ministar pravde Nikola Selaković otvorio je večeras u Istorijskom arhivu u Užicu izložbu “Užičani u vrhu vlasti Srbije i Jugoslavije 1815-2015”.

arhiv selakovic1“Užičani su u proteklih 200 godina dali značajan doprinos izgradnji moderne srpske države,političkom životu i demokratizaciji.Pored kneza Miloša Obrenovića ,74 ličnosti iz užičkog kraja bili su u najvišim organima vlasti”,rekao je otvarajući izložbu ministar Selaković,koji je i sam rođeni Užičanin.

Izložba,autora Aleksandra Savića, obuhvata  hronološki predled učešća 60 ličnosti iz Užica i nekadašnjeg Užičkog,a sada Zlatiborskog okruga ,koji su bili na najodgovornijim dužnostima u državnim institucijama.

 

Selaković je podsetio da je sedam ličnosti iz današnjeg Zlatiborskog okruga bilo na najodgovornijim dužnostima kao predsednici vlada Kraljevine Srbije,Kraljevine Jugoslavije,Socijalističke Republike Jugoslavije i Savezne Republike Jugoslavije.

Na čelu vlada Srbije bile su četri ličnosti iz užičkog kraja,kao i četri potrredsednika i šest predsednika Narodne skupštine Srbije.

Selaković je podsetio i na druge Užičane koji su ostavili dubok trag u srpskoj istoriji poput Mališe Atanackovića,Rista Tešića,prote Gavrila Popovića i Marije Mage Magazinović.

 

“Zahvaljujući ovim ljudima i mnogim drugim Užičanima,kroz  njihov rad i delo glas o Užicu se pronosi ne samo Srbijom već čitavim svetom”,zaključio je Selaković otvarajući izložbu u Istorijskom arhivu u Užicu  povodom Dana grada.

Tim povodom u Istorijskom arhivu otkrivena je replika dokumenta Državnog arhiva Dubrovnika o prvom pisanom pomenu Užica.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.