Destilerija Plazinić pobednik Žestivala (VIDEO)

UŽICE-U Užicu je u toku 4.Međunarodni festival prirode i tradicije Žestival, na kome učestvuju izlagači proizvođači voćnih rakija i tradicionalnih proizvoda  iz Crne Gore,BIH i Srbije.

Festival je takmičarskog i izložbenog karaktera,a titula sveukupnog pobednika u konkurenciji 112 voćnih rakija,ove godine pripala je destileriji Plazinić iz Čačka.Vlasnik destilerije Milan Plazinić kaže da nema velike tajne u pravljenju dobre rakije.

“Da bi se dobila vrhunska rakija od bilo kog voća pravilo je ne stavljati u kacu ono što ne biste stav ili u usta,odnosno samo od visoko kvalitetnih plodova voća može se dobiti rakija vrhunskog kvaliteta.Takođe je važno odležavanje,a najbolje se druže destilat od šljive i hrastovo bure “,kaže Plazinić.

Ova manifestacija koja se po četvrti put  održava u Užicu ima ,po rečima organizatora,prevashodni cilj da bude mesto susreta proizvođača voćnih rakija i tradicionalnih proizvoda ,poput meda suvomesnatih i mlečnih proizvoda,sa distributerima,hotelijerima i trgovinskim lancima.

“Raduje nas što već imamo proizvođače koji su prošle godine nastupali na Žestivalu i uspeli nakon toga da nađu plasman svojih proivoda u renomiranim hotelima u Zlatiborskom okrugu,trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima.To je ideja i cilj festivala”,kaže  inicijator i organizator Žestivala Branislav Mitrović.

Posetioci festivala moćiće da degustiraju i najveću komplet lepinju na svetu koju specijalno za ovu manifestaciju pravi užički čuveni pekar Dragan Lazić Šuljaga.

Festival  koji je privredno-turistička manifestacija, koja za cilj ima očuvanje tradicije, promovisanje i unapređenje proizvodnje i plasman voćnih rakija, kao i turističkih i drugih potencijala Srbije i regiona organizuje grad Užice uz podršku Privredne komora,Regionalne razvojne agencije Zlatibor,TO Užice,Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

You may also like...