Bajina Bašta neguje i štiti ćirilicu (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – U opštini Bajina Bašta smatraju da je ćirlica zanemarena u javnim komunikacijama, pa su odbornici Skupštine nedavno usvojili Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice.

Javna preduzeća i ustanove u ovoj opštini poštuju Ustav i sva dokumenta dostavljaju na ćirilici, ali to nije dovoljno, ističu predlagači Deklaracije koja je jednoglasno usvojena i koja potencira korišćenje ćirilice, a u kojoj su navede i prve konkretne mere.

„Pre svega osnivanje manifestacije koja će biti posvećena očuvanju ćirilice, a zatim i da iznađemo mogućnosti za olakšice privrednim subjektima koji u svom radu koriste ćirilicu. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove moraju u svom radu koristiti ćirilicu“, kaže podnosilac akta Siniša Spasojević.

Deklaracija je obavezala bajnobaštansku Narodnu biblioteku Miloš Trebinjac da u najvećem procentu nabavlja knjige pisane na ćirilici.

„To zavisi od izdavača, oni bi trebalo da što više knjiga štampaju na ćirilici. Mada, ćirilica je dosta zastupljena pogotovu od kada je Srbija samostalna, taj procenat je čak i 60 odsto u korist ćirilice“, navodi knjižničar Dragana Zečević.

Predlagači Deklaracije ističu da im je obaveza da zaštite ćirilicu posebno u mestu u kom je nastala čuvena Račanska prepisivačka škola.

„Nijednog trenutka ne mislimo da je latinično pismo manje vredno, ali dajemo prednost našem izvornom pismu i onome što smo nasledili od predaka. Ona je neotuđivi deo istorije srpskog naroda i naš potez je logičan“, kaže podnosilac akta Zoran Raković.

U narednom periodu biće formirano Radno telo u koje će biti pozvani profesori srpskog jezika, a koje će donositi nove konkretne mere i podnositi izveštaj o ostvarenom.

You may also like...