Sami kreiraju kostime za matursko veče (VIDEO)

UŽICE – Maturanti Umetničke škole Užice ne oblače skupe haljine i odela za maturu. Oni svoje kostime sami kreiraju kako bi pokazali talenat, kreativnost i sve ono što su tokom školovanja naučili.

Graver Nevena Katić prva je osmislila svoj stajling za matursko veče. Biće španska plesačica.

„Sviđaju mi se španske plesačice, našla sam na internetu kako jedna od njih izgleda i rešila sam da i moj kostim bude takav“, kaže Nevena.

Dok Nevena do mature radi samo maturski rad i čeka da zapleše, tekstilni dizajneri se pored maturskih radova, bore i sa završavanjem kostima za matursko veče i za sebe i za partnere. Popularni su heroji fantastike.

„Gledam dugo seriju Vikinzi i odlučila sam da budem žena ratnik Lagerta. Radiću dva kostima i za sebe i druga iz razreda koji će, takođe, nositi kostim iz Vikinga“, priča dizajner tekstila Teodora Sarić i dodaje da joj u izradi pomaže i mama, jer su kostimi zahtevni zbog mnogo detalja.

Kostim njene drugarice sa smera Nađe Janović nije toliko zahtevan, jer će biti Ray iz „Star Wars“-a.

„Svako od nas može da nosi ono u čemu se oseća prijatno ili kostim nekog lika iz serije i filomova sa kojim se poistovećuje. Ja gledam od malena „Star Wars“ i želja mi je bila da obučem kostim nekog od tih likova“, tvrdi Nađa i dodaje da joj je za masku potrebno samo dosta zavoja i nekoliko zavesa koje će ukrstiti.

Ima i onih koji su inspirisani realnijim likovima i onih koji će, kako kažu, biti obična gospoda, ali i onih koji ne otkrivaju ideje.

„Obući ću nešto jednostavno, ali biće valjda prepoznatljivo“, kaže dizajner grafike Dalibor Tankosić, dok konzervatorka kulturnih dobara Jelena Janjić kaže da će njena maska biti iznenađenje.

Ovogodišnji maturanti su 12 generacija užičke Umetničke škole koji će obući odela po svojoj kreaciji i biti specifični i drugačiji od ostalih maturanata.

„Ovakvo matursko veče je izazvalo pažnju prvi put kad je organizovano, čak se kostimiraju i neki nastavnici, a mi smo planirali, a evo i izdržali da to postane tradicija“, navodi direktorka Umetničke škole Užice Sofija Bunardžić.

„Želja svih nije takmičenje“, dodaje likovni tehničar Rade Arsić, „već da svi imaju lep kostim, ostave trag u školi, ali pre svega da se dobro zabave“.

Dizajneri tekstila i grafike, konzervatori, likovni tehničari, grnčari i graveri poneće na junskoj maturskoj zabavi 34 originalna kostima.

 

You may also like...