Ribaševci obeležili 60 godina male mature (VIDEO)

RIBAŠEVINA – Svi treba da znaju šta drugarstvo znači, kaže dečija pesma, a to sigruno znaju i nekadašnji đaci osnovne škole u Ribaševini koji su obeležili 60 godina male mature. Davno su izašli iz školske klupe, ali nikada nisu zaboravili najlepše uspomene iz đačkih dana.

Nekada su na ovom istom mestu ispred osnovne škole u Ribaševini pre 60 godina izlazili na veliki odmor i zaljubljivali se u pre simpatije. Život ih je odveo na različite strane, ali svakih deset godine se okupljaju i podsećaju uspomena iz školskih dana.

Matura
Foto ZooMUE

„Ja sam jednu drugaricu prvi put video posle 60 godina, ona nije dolazila, ali stalno smo u kontaktu“, kaže Siniša Lučić.

„Mi smo svi iz ovog kraja, dok smo radili bili smo po svetu, a sad smo se svi vratili u rodni kraj“, dodaje Dušanka Drulović.

Kažu ove godine ih kоrona nije sprečila da se vide uz obavezne mere zaštite, a nekima je druženje u Ribaševini kao terapija kada dođu iz prestonice.

„Kad pođem iz Beograda boli me glava, imam pritisak, a kada dođem ovde to prestane, kao da postoji neka natprirodna sila“, kaže Dimitrije Ilić.

Oni su bili đaci pešaci i bilo je normalno u to vreme pešačiti nekoliko kilometara do škole, a za bezbednost nisu morali da brinu.

„Bilo je oko četiri do pet kilometara pešačenja. Danas vidim da decu i u gradu i u selu voze kolima do škole. Malo mi to čudno, ali vremena se menjaju“, rekao je MIlaidn Maksimović.

Selo je mnogo modernije posle šest decenija, ali broj đaka je sada mnogo manji.

Matura
Foto ZooMUE

„Sve je manje dece i pretežno su u gradu. Kad neko odavde ode, teško se vraća“, kaže Siniša Lučić.

„Nas je izašlo 26 iz jednog razreda, a sada ih ima 30 u celoj školi“, zaključuje Dimitirje Ilić.

Svi se slažu da je đačko doba najlepši deo njihovog života i svaki put kada se nađu oni su jedni za druge i dalje deca.

„Kada se čujem sa drugovima i drugaricamo ja ih zovem dečaci i devojčice“, kaže kroz smeh Dušanka Drulović.

Za šest decenija od male mature položili su sve ispite zrelosti i kažu da je za uspešan život potrebno sačuvati radost i prijatelje iz detinjstva.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.