Restauriraju se ikone iz crkve u Rogačici (VIDEO)

ROGAČICA – U toku su konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonostasu crkve Vaznesenja Hristovog u Rogačici, pored Bajine Bašte. Radove u ovom hramu iz polovine 19. veka izvodi Narodni muzej iz Užica, uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo, a finansira ih Ministarstvo kulture i informisanja.

Ikonostas crkve koja je proglašena spomenikom kulture zatečen je u veoma lošem stanju, pre svega usled delovanja insekata, tako da je urađen novi nosač ikonostasa, kao i elementi duboreza.

Foto: Dragan Tomanović

„Naš je zadatak bio da prenesemo slikani deo na nove nosače, a to je jedan od složenijih poslova, tzv transpozicija“, kaže rukovodilac projekta, Dragan Tomanović.

Posao otežava i činjenica da je tokom decenija bilo i naknadnih preslikavanja originalnih ikona.

„U pokušaju da se ulepša, bez loših namera, dosta stvari se vremenom menjalo. Nalazili smo i po tri ili četiri naknadna sloja, koje smo morali da uklonimo kako bismo došli do originalnog slikarstva tog vremena“.

Ikone su slikali Dimitrije Posniković i Milija Marković, u klasicističkom stilu, tako da nije lak posao ostati veran načinu oslikavanja od pre vek i po.

„Radimo vodenim bojama ili pigmentima, trudeći se da budemo što autentičniji i da postignemo onaj ton koji je ikona imala u vreme kada su je radili Dimitrije Posniković i njegov pomoćnik“, rekla je Milena Stefanović, slikar i restaurator, dok njena koleginica, Vidinka Radanović, dodaje i koji se element koristi kao vezivni materijal.

„To je npr. belance. Ta veziva se inače upotrebljavaju u ovakve svrhe, uz pigmente i boje na vodenoj bazi“, kaže ona.

Restauracija ikona crkve u Rogačici
Foto: ZooMUE

Fizičko hemijskom analizom slikarskih elemenata ustanovljeno je da je, umesto zlata, prilikom oslikavanja korišćen materijal nazvan šlag metal.

„Ti materijali su u konzervaciji veliki problem, posebno kada oksidiraju i menjaju tonove. To je imitacija zlata“, zaključuje Tomanović.

Završetak radova na restauraciji i konzervaciji konzervacija 23 ikone sa ikonostasa crkve u Rogačici planiran je do kraja godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.