Krizni štab odlučio: Zimski raspust neće biti pomeran, nove mere za ulazak u zemlju zbog omikrona

BEOGRAD-Školski raspust neće biti pomeran, već će sve ostati kako je planirano školskim kalendarom, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević nakon završetka Kriznog štaba.To znači da će zimski raspust početi 31. decembra i trajati do 24. januara.

„Sagledali smo i kakva je učestalost, rasprostanjenost i potencijalne epidemiloške komplikacije kada je u pitanju novi soj korona virusa. Doneta je odluka da se određene mere primene kada su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju“, rekla je posle sednice Kriznog štaba Darija Kisić Tepvačević.

Ona je rekla da će se mere odnosti na putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesotoa, Namibije i Zimbabvea.

Krizni štab
foto: Tanjug

Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja, iako nema direktnih letova, ali i kada dolaze u tranzitu, – na njih će se sprovoditi mere na aerodromu – PCR test, u slučaju da su negativni treba da budu 14 dana u karantinu u mestu prebivališta u našoj zemlji, a nakon sedam dana radi im se još jedan PCR i ako su pozivitvni, biće prebačeni u odgovarajuću kovid ambulantu ili bolnicu, rekla je Kisić Tepavčević.

„To su sve mere koje su danas donesene, ključan je apel za građane da se vakcinišu“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je na današnji dan vakcinisano više od 57 posto punoletnih građana prvom dozom, drugom njih 54 odsto, a trećina građana primila je tri doze.

Istakla je i da je nizak obuhvat vakcinisanih u dobu 18 do 30 godina, gde je tek svaki treći vakcinisan.

Ona je apelovala i na roditelje da vakcinišu decu jer je tu procenat vakcinisanih od 12 do 17 godina ispod 5 odsto.

Poslednjih dana beleži se pad broja novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, a broj preminulih kreće se oko 50. Lekari upozoravaju da se, i pored manjeg broja novozaraženih, ne bi trebalo opuštati i da se može očekivati skok obolelih kada počnu veća praznična okupljanja.

Jedan od potencijalnih budućih rizika je novi soj korona virusa – omikron koji još nije stigao u Srbiju, ali se očekuje da će se i on pojaviti.

RTS/N1

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.