Rekordan broj poseta Stopića pećine (VIDEO)

ROŽANSTVO – Da je domaći turizam u Zlatiborskom okrugu ove godine premašio sva očekivanja govori i to što je Stopića pećina oborila sve rekorde posećenosti u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

Stopića pećina u zlatiborsdkom selu Rozanstvu, najposećeniji je speleološki objekat u Srbiji.

Stopića Pećina
Foto: ZooMUE

„Prvi put smo ovde, odisevljeni smo. Kada uđete imate osećaj neke širine, stvarno je prelepo. Na mene je najveći utisak ostavio vodopad, ne znam, sve je mnogo lepo. Sigurno ćemo ponovo doći“, rekli su posetioci Stopića pećine.

Od početka godine do kraja avgusta oborila je sve  rekorde posećenosti od 2009. godine kada je zvanično otvorena za turiste.

„100000 ljudi je prošlo kroz Stopića pećinu od početka godine, do kraja avgusta. S obzirom da ispred nas imamo jos četiri meseca do kraja godine, mi se nadamo da će taj broj biti negde oko 110000 posetilaca, što je zaista dobar rezultat“, istakao je direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović.

Ova pećina je po svemu drugačija od drugih zdanja koje je priroda sama izgradila.

„Ovaj prirodni spomenik ima pećinski vodopad to je nešto jedistveno, visok 9,5 metara, vodostaj varira, njegova visi zavisi od padavina napolju. Pored vodopada ima preko 250 bigernih kada, biger je vrsta kreča, pa su to krečnjačke kade. Njihova dubina je od 10 centimetara do 7,5 metara“. kaže vodič Dragomir Stopić.

Turistička organizacija Zlatibor ulaže stalne napore da Stopića pećina bude sve uređenija, ulažući znatna sredstva u infrastrukturu pećine.

„Mi smo prošle godine proširili pešačku stazu unutar same pećine za dodatnih 80 metara, u planu je da ove godine završimo jednu suvenirnicu i mokri čvor na parkingu, dodatno sredimo pešačku stazu do same pećine. Sledeće godine su u planu nova infrastrukturna ulaganja, da se napravi atrakcija za turiste unutar same pećine“, dodao je Živanović.

Vodiči Stopića pećine apeluju na sve turiste da ne bacaju novac u kade, one nemaju nikakvu simboliku, a zagađuju pećinu i vodu koja se u kadama nalazi, pored toga radnici imaju veliki problem prilikom čišćenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.