Reka Lim plutajuća deponija (VIDEO)

PRIBOJ – Reka Lim nekada je bila jedna od najčistijih u Srbiji, a danas je plutajuća deponija od plastike i raznog smeća. Ekolozi u Priboju kažu da će otpad iz ove reke uskoro izazvati ekološku katastrofu, a njene posledice će osetiti i stanovnici Beograda.

Na ovoj reci trenutno pluta 40 hiljada kubnih metara smeća, od kojih je 40 procenata plastika, a isto toliko otpada potone.

Predsednik udruženja građana Primus Goran Reković tvrdi da 300 hiljada ljudi deponuje svoje smeće na obali ove reke.

„U 7 opština nema nijedna sanitarna deponija. Takođe, prigradska naselja bacaju smeće u Lim“, kaže Reković.

Smeće sa nesanitarnih deponija koje se nalaze na obali pve reke sliva se u vodu i tako stvara haotično stanje, a najavljeno zatvaranje prijepoljske deponije Stanjevine i izgradnja transfer stanice “Banjica” nije trajno rešenje.

„Zatvaranje sanitarne deponije Stanjevine znači da će se nove tone otpada sada prebaciti na pribojsku deponiju, a to bi našu životnu sredinu bespovratno uništilo“, govori Reković.

Ekolozi u Priboju imaju pripremljen projekat za postavljanje zaštitne eko sajle i plutajućih barijera na Limu kako bi kupili otpad koji dospe na reku.

„Eko sajla podrazumeva plutajuću, veštačku barijeru koja će biti postavljena tako da zaustavimo sledeći dotok smeća“, rekao je predsednik ekološkog udruženja Jastreb Siniša Laković i dodaje da bi tako donji tok reke Lim bio čist.

Kada bi se zatvorile deponije koje se nalaze na obali reke Lim, ova, nekada najčistija reka u Srbiji, u roku od samo godinu dana postala bi ono što je nekada bila.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.