Radionice sa glinom iz Zlakuse (VIDEO)

UŽICE – Užičani su ovih dana imali priliku da se oprobaju u pravljenju predmeta od gline tehnikom koja potiče iz praistorije. Majstori grnčari iz Zlakuse, sačuvali su ovaj način rada, pre svega zahvaljujući Umetničkoj koloniji koja se održava u ovom selu. Podsetimo, lončarski zanat u užičkom selu Zlakusa upisan je na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Skoro tri decenije kolonija umetničke keramike održava se u selu Zlakusa, nadomak Užica. Predmeti se stvaraju tradicionalnom tehnikom, koju su majstori grnčari sačuvali do današnjih dana. One koji su se već oprobali u ovom spoju zanata i umetnosti, obradovala je ideja o ovakvim radionicama.

Učesnica radionice Slađana Vasiljević, kaže da je i ranije imala priliku da radi sa glinom.

“Danas prvi put radim na točku. Došla sam baš zato što je ovo jedinstvena prilika da naučim pravi način. Jas am nekada radial iz ruke i povećavala tu posudicu i sada imam lepe uspomene.”

“Ovde će učesnici imati priliku da nauče osnovnu tehniku, kako da naprave neki predmet, koji mogu da vide u svakodnevnom životu,”, objašnjava Ana Lazić, profesorka užičke Umetničke škole.

foto: zoomue.rs

Pored profesora na radionici su radili i bivši učenici užičke Umetničke škole.

“Moj maturski rad je upravo bio poput opvoga, mada nisam godinama radila. Ovo je prilika da se podsetim ove tehnike, ali i da se družimo, “ kaže Kristina Trnavčević, bivša učenica Umetničke škole u Užicu.

Do sada su ovakve radionice obično prvljene za decu, a sada će tu priliku imati i odrasli.

“Dobijaju sav materijal, alat, opremu, točkove. Sve smo spremili i pripremili. Nabavili smo glinu od jednog majstora iz Zlakuse, koji je sve spremio da radimo. Kada se ovo završi, osušićemo predmete, da možemo da ih pečemo, a onda će ih učesnici radionica dobiti,” kaže Sofija Bunardžić, organizatorka radionica.

Radionice pravljenja predmeta od gline zlakuškom tehnikom, biće organizovane krajem novembra i u decembru.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.