Protest na užičkoj pijaci (VIDEO)

UŽICE – Zakupci tezgi na užičkoj Zelenoj pijaci, organizovali su danas protest, jer uprava pijace, odnosno, JKP “Bioktoš”, od njih traži uvođenje fiskalnih kasa. Oni tvrde da je ta odluka doneta na nivou Srbije, ali tek od 1. januara sledeće godine.

Anđelko Manduparić, zakupac tezge, kaže da su prinuđeni na protest i zbog loših uslova za rad na Zelenoj pijaci.

“Na nivou Srbije postoji samo jedan Zakon, a to je odluka koja je doneta u Beogradu, da se fiskalne kase uvedu od Nove godine. Ovde nam to traže da uvedemo fiskalne kase i da ništa ne smemo prodavati bez kase. Dozvoljeno je samo krompir, luk i jabuka da se prodaje bez kase, ostalo nije dozvoljeno. Ova tezga sa njihovim zakupima i dnevnom pijačarinom izaćiće 3.000 evra godišnje. To nema šanse niko da prihvati”, kaže Manduparić.

Foto: ZooMUE

Branislav Marić, izvršni direktor JKP “Bioktoš”, kaže da je do problema došlo nakon što su od nadležnog ministarstva i tržišne inspekcije dobili obaveštenje koja roba i pod kojim uslovima se može prodavati na pijacama.

“Svaki zakupac mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili da ima STR radnju. Problem je sa ljudima koji imaju samo registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a prodaju robu koja nije domaćeg porekla, praktično uvoznu robu, a to je južno voće, odnosno, mandarine,banane, kivi, smokve i drugi proizvodi. Uredbom i Zakonom oni moraju biti registrovani kao STR, dakle, kao trgovinske radnje i moraju posedovati ono što sleduje, odnosno, moraju imati  fiskalne kase”, objašnjava Marić.

Marić dodaje da su obavestili zakupce tezgi da u protivnom i oni i “Bioktoš” mogu platiti kazne. Od njih su zatražili da urede svoje poslovanje, jer se u martu zaključuju novi ugovori, a da država na ovaj način želi da uredi poslovanje na pijacama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.