Pripreme za rekonstrukciju dela pruge Beograd-Bar

SRBIJA-Infrastruktura železnice Srbije“ i RŽD Internešnl ovih dana izvode radove na snimanju i ispitivanju stanja pruge na deonici između Zlatibora i Prijepolja, na železničkoj magistrali Beograd – Bar, radi priprema za izradu glavnog projekta generalne opravke pruge od Valjeva do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom.

Cilj ovih ispitivanja je da se na osnovu dobijenih rezultata uradi glavni projekat generalne rekonstrukcije pruge Valjevo – Vrbnica, između Beograda i Bara, a izvođač radova je kompanija Ruskih železnica RŽD Internešnl.

foto.zeleznice srbije

Osim stanja koloseka na ovom delu barske pruge, rade se i ispitivanja i merenja drugih objekata železničke infrastrukture, kao što su tuneli, mostovi i kosine. Tako će u okviru snimanja i ispitivanja oko 130 kilometara barske pruge između Zlatibora i Prijepolja, biti urađena i merenja ukupno 103 tunela i 104 mosta na ovoj deonici.

U prethodne četiri i po decenije od kako je barska pruga puštena u saobraćaj ovako sveobuhvatna i obimna merenja i ispitivanja nisu bila rađena.

Radove na snimanju i ispitivanju elemenata barske pruge obavlja veći broj stručnih ekipa, koje broje uglavnom tri do četiri osobe, a najviše ih je angažovano na ispitivanju mostova, gde je u zavisnosti od veličine i konstrukcije mosta potrebno i po desetak ljudi.

Na deonici barske pruge između Zlatibora i Prijepolja, trenutno su u toku istražni radovi iz oblasti geodezije, koji se odnose na snimanje trase pruge, postavljanje repera pored pruge i u tunelima kao i nivelisanje tačaka.

Pruga je snimljena georadarom, a delovi pruge koji nisu pokriveni GPS signalom, snimaju se iz vazduha helikopterom. Prilikom ovih snimanja korišćene su najsavremenije metode i instrumenti. Više grupa izvođača radova radilo je na ovim poslovima, pa je ova vrsta radova završena u najkraćem mogućem roku.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.