Prijem za udruženja osoba sa invaliditetom (VIDEO)

UŽICE – Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u užičkoj gradskoj kući priređen je prijem za 11 užičkih udruženja.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković ocenio je da je saradnja grada Užica i udruženja iznad proseka i da je zajedničkim snagama urađeno više projekata. On je rekao da se iz gradskog budžeta više godina finansira po jedan zaposleni u udruženjima, kao i zakup prostorija što iznosi oko 9 miliona dinara, a da je plan  da se iduće godine taj iznos poveća za deset odsto.  Petković je podsetio da je formirano preduzeće za zapošljavanje osoba sa invaliditeom, izgrađen inkluzivni park na Gradskoj plaži, kao i da se plaćaja usluga ličnog pratioca za decu sa invaliditetom kojih je prve godine bilo šest, ove godine 21, a iduće će ih biti 23.  Dodao je da su uz pomoć „Akcije sa Tamarom“ rekonsturisana i dva stana u Turici koja će koristiti osobe sa invaliditetom.

„Imamo dosta ideja i na njima radimo, mada smo svesni da još nije dovoljno i da može mnogo više. Želim da se zahvalim udruženjima na pomoći da osmislimo i realizujemo projekte kojima bismo im unapredili život. Nadam se da ćemo uspešnu saradnju nastaviti i u idućoj godini“, dodao je Petković.

Problemi sa kojima  se suočavaju osobe sa invalidittetom su loše materijalno stanje, nedovoljna zaposlenost, problemi sa obrazovanjem, socijalnom i zdravstvenom zaštitom i nedovoljno učešće u javnom životu.

PR Udruženja osoba sa invaliditetom Čedomir Cicović rekao je da se za godinu dana ne može pričati o podizanju svesti ili o uklanjanju predrasuda i stereotipa, ali, da se može govoriti o strateškom cilju grada i udruženja da na dugoročnom nivou rešavaju probleme.

„Iduće godine nam predstoji uspostavljanje serijske proizvodnje u preduzeću za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“ i obezbeđivanje finansiranja usluge stanovanja u dve stambene jedinice u Turici. Važno je i da se kapaciteti socijalnih usluga koje neka udruženja pružaju iz godine u godinu povećavaju,  kako broj korisnika, tako i kvalitet usluga zahvaljujući dobroj saradnji grada i pružalaca usluga“, naveo je Cicović.

Apolonija Lazović, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Zlatiborskog okruga kazala je da, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, od 10 do 15 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom i da je veoma bitno obeležiti njihov Međunarodni dan.

„Većinu vremena je u fokusu invaliditet, ali 3. decembar je poseban, jer podsećamo da su to u pitanju osobe. Ovog dana mi pričamo o svemu onom što je dobro i lepo i što čini njihovo stvaralaštvo“, rekla je Lazovićeva.

U Užicu postoji 11 udruženja osoba sa invaliditetom, a od iduće godine, najavljeno je, i Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija će formitati udruženje.

Međunardoni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar se obeležava odlukom UN-a od 1992. godine.

You may also like...