Prijem za udruženja invalida (VIDEO)

UŽICE – Gradsko rukovodstvo Užica priredilo je tradicionalni prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaldititetom koja funkcionišu u gradu, a povodom 3.decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović, podosetio je da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava od 1992.godine.

“Grad Užice ne brine o osobama sa invaliditetom samo na današnji dan, već 365 dana u godini, gradeći društvo jednakih šansi, grad bez barijera. Danas, još jednom, još jače želimo da ukažemo koliko je važno osnaživanje ovih udruženja ali i svakog pojedinca u njima. Moram da pohvalim veoma dobar i posvećen rad u svih 12 udruženja, koja funkcionišu u gradu,” rekao je Stojadinović.

Budžet grada Užica koji je opredeljen za udruženja osoba sa invaliditetom iz godine u godinu se uvećava, podseća gradski većnik za socijalna pitanja, Slobodan Grbić.

“Za ovu godinu planirani budžet bio je 12,5 miliona dinara, a za sledeću godinu je planirano njegovo uvećanje. Mislim da će predstavnici udruženja biti zadovoljni tim uvećanjem. Ja moram da pohvalim međusobnu saradnju naših udruženja, jer smo mi jedan od retkih gradova koji ima i Zajednicu udruženja osoba sa invaliditetom. Oni nastupaju pojedinačno kao udruženja, ali i kao zajednica,” kaže Grbić.

“Mi ne želimo samo da ističemo problem koje imaju naši članovi, već želimo da  ukažemo na njihove mogućnosti I njihov rad. Mi smo mlađđa organizacija, koja uporno već 15 godina svojim radom želimo da izađemo iz izlolacije. Zadovoljni smo podrškom grada Užica, jer nam je ono osnovno omogućeno, a to su prostor, materijalni troškovi. Tako da mi možemo da se okrenemo ka projetima  zahvaljujući kojima će naš rad biti kvalitetniji, rekla je Zorica Mitrović, sekretar Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

“Zadovoljni smo podrškom grada Užica, ali i drugih institucija. Neophodno je promosivsati prava, stvarati uslove, rešavati barijere i problem zapošljavanja. Problema ima i kontinuirano se rešavaju, ali jedan od najvećih su arhitektonske barijere, čije je rešavanje počelo 2006.godine, kroz projekat “Užice grad bez barijera”, kaže Predrag Bakić, iz Udruženja distrofičara Užica.

Na teritoriji Užica u okoviru 12 udruženja osoba sa invaliditetom ima oko 2.500 članova. Procena je da ih je mnogo više, odnosno, oko 30 odsto ukupne populacije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.