Priča sa „japadne“ strane (VIDEO)

UŽICE – U zlatiborskom kraju može se čuti izraz „japadna strana“. Iako još uvek nema preciznih definicija ovog pojma, čije poreklo se ne zna, jedino što je izvesno jeste da je to termin za jednu od postojeće četiri strane sveta.

I pored svoje visprenosti, Ere ipak nisu izmislile petu stranu sveta, ali postoje nedoumice oko toga koja od postojećih strana se označava ovim terminom.

„Mislim da je to izraz za zavetrinu, gde sneg duže ostaje. To nije izraz za stranu sveta, već za neko manje osunčano mesto na određenoj strani sveta, npr. na severu“, kaže jedan od građana Užica.

Jedino u čemu se svi slažu jeste to da japadna strana označava mesto koje skoro da ne dobija sunčevu svetlost. Sličnog mišljenja je i Zoran Filipović, koji se u svom „Drinkmanovom zabavniku“ opsežno bavio užičkim lokalizmima.

Zoran Filipović Drinkmanov zabavnik
Foto: ZooMUE

„Japad je hičkokovski „sever-severoistok“. To je mesto gde sunce nikad ne sija, samo to ne treba shvatiti na neki drugi način. Tu su još dva izraza – osoje i prisoje. Osojena strana je japad, ona na kojoj sunce ne sija, a prisoje je ona koja dobija mnogo sunca. Ako bismo išli stihovima pesme Dada Topića, Makedonija je prisoje, a Mađarska je japad“, kaže Filipović.

Hipotetički gledano, da su kojim slučajem Erih Marija Remark i Artur Robins boravili u užičkom kraju, verovatno bi tokom karijere napisali „Na japadu ništa novo“ i „Priče sa japadne strane“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.