Prezentacija Akcionog plana za ublažavanje klimatskih promena (VIDEO)


UŽICE-U Užicu je prezentovan Akcioni plan za ublažavanje klimatskih promena, izrađen u okviru programa “Gradovi i klimatske promene” koji finansira Francuska agencija za razvoj (AFD), a sprovodi se kao paralelno finansiranje Operacije za razvojnu politiku efikasnosti javnog sektora i zelenog oporavka (DPO) Svetske banke. Program je podržava i realizuje Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako je istakla Gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić, sve jedinice lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije moraju preduzeti određene korake kako bi se prilagodile klimatskim promenama i kako bi se sprečavala emisija gasova sa efektom staklene bašte. To je kaže i obaveza nastala usvajanjem Zakona o klimatskim promenama.

“Zahvaljujući programu “Gradovi i klimatske promene” grad Užice je izabran kao grad u kome je izrađen Akcioni plan klimatskih promena. Tim planom identifikovani su najveći zagađivači vazduha i izvori zagađenja i to su u Užicu individualna ložišta i sektor saobraćaja. Pored identifikacije uzročnika dobijamo i predloge mera, odnosno aktivnosti koje u narednih 10 godina treba da uvrstimo u naše planske dokumente, kako bi ostvarili smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 45 odsto”,rewkla je Jovičićeva.

Prema rečima Lore Mari iz Francuske razvojne agencije, projekat “Gradovi i klima ” sprovodi se u periodu od dve godine i usmeren je na izradu plana adaptacije na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje izmenjenih klimatskih uslova.

Gradovi i klimatske promene
Foto: grad Užice

“Konkretno ovde lokalna samouprava je prepoznata kao neko ko treba da doprinese postizanju klimatskog cilja republike Srbije odnosno smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Cilj današnjeg sastanka jeste da konsultantska kuća “Safege- Suez” predstavi nacrt ublažavanja uticaja klimatskih promena, odnosno mera koje su identifikovane zajedno sa predstavnicima grada Užica u okviru ovog programa. Posle ove prezentacije plana i identifikovanih mera uslediće usvajanje plana po proceduri koja je predviđena, i predstavljanje plana građanima Užica. Te mere uglavnom uključuju delovanje u oblastima koje imaju najveće emisije gasova sa efektom staklene bašte i u Užicu to su saobraćaj, energetika i otpad”,rekla je Lore Mari.

Program Gradovi i klimatske promene ima za cilj da podrži napore Vlade Srbije da stvori osnove za održiviji zeleni rast i urbani razvoj, kroz podršku inicijativama za prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promena na nacionalnom i urbanom/opštinskom nivou u Srbiji, a pored Užica u ovom programu učestvuje i Smederevo.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.