Najbolji robotičari iz Priboja i Prijepolja

BEOGRAD – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović primio je učesnike međunarodnog FALL takmičenja u lego-robotici koje je održano u Sloveniji.

Mladi inovatori iz Prijepolja i Priboja u konkurenciji 90 timova iz regiona obezbedili su direktan plasman u finale Evropskog prvenstva koje će biti održano u martu u slovenačkom gradu Kopru.

„Imamo sjajnu talentovanu decu širom Srbije. Zato i gradimo inovacione startap centre u gradovima i opštinama u regionima, jer želimo da deca i mladi u tim mestima imaju jednake uslove za razvoj kao i njihovi vršnjaci u Beogradu, Novom Sadu i Nišu“, rekao je ministar Popović i dodao da je „obrazovanje što većeg broja inženjera tehničkih nauka strateški cilj Srbije“.

„Mladi koji žele da se bave inženjerstvom, predstavljaju novu budućnost naše zemlje koja se zasniva na inovacijama, znanju i kreativnosti naših mladih generacija. Zbog toga će država nastaviti sa podrškom mladima širom Srbije u razvoju njihovih inovacionih i preduzetničkih potencijala“, dodao je ministar Popović.

On je naveo da će u Priboju ove godine biti izgrađen Regionalni inovacioni startap centar površine 518 kvadratnih metara, za čiju je realizaciju njegov Kabinet izdvojio više od 42 miliona dinara.

„Centar će biti mesto gde će mladi imati sve uslove za rad na najsavremenijoj opremi i gde će dobijati mentorsku i svaku drugu podršku za osnivanje učeničkih i stratap kompanija“, objasnio je ministar.

Škola ElektRobot počela je sa radom u decembru 2017. godine u Priboju, a već naredne godine, zbog velikog interesovanja učenika, krenuli su sa radom i u Prijepolju. Na predlog profesora sa Katedre za robotiku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ovi inovativni učenici kandidovali su se za učešće na takmičenju First Lego League.

Takmičenje je prilagođeno deci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta od devet do 16 godina i ujedno je i najeminentnije svetsko takmičenje. Koncipirano je tako da deca uz pomoć mentora rešavaju zadate probleme, konstruišu robota, programiraju ga, testiraju, bave se određenim realnim problemom u zadatoj oblasti, osmišljavaju prezentaciju i sve to na kraju prezentuju na samom takmičenju.

Pripreme za međunarodno takmičenje FALL trajale su od septembra prošle godine, a uz Prvu kragujevačku gimnaziju bili su jedini predstavnici Srbije na ovom turniru mladih inovatora.

Izvor i foto:RINA

You may also like...