Požeški gimnazijalci organizovali 14. Gimfest (VIDEO)

UŽICE – Učenici požeške Gimnazije Sveti Sava po 14. put su bili domaćini Gimfesta. Ovaj svojevrsni festival nauke i inovacija poseban je po tome što se održava kao samostalna inicijativa učenika ove škole, uz simboličnu podršku nastavnika.

Galilejev žljeb, polarna svetlost planetarni prstenovi, latinske poslovice… samo su neke od tema sa kojima su posetioci ovogodišnjeg Gimfesta mogli da se upoznaju na štandovima. Posebno raznovrstan bio je odabir ogleda za hemiju.

„Pokazali smo kako se u kućnim uslovima može napraviti lava lampa, kao i replika silikatnog vrta. Naravno, prikazali smo i testove i oglede koji pokazuju prisutnost vitamina C u nekim namirnicama, kao i štetne materije u gaziranim pićima i pivu“, kaže Tamara Tešić sa štanda za hemiju.

Osim nauke, bitan segment Gimfesta su i zabavni sadržaji bazirani na novim tehnologijama, poput Escape room-a i Gaming room-a.

„Ovaj štand za video igrice kreiran je još pre deset godina, tako da smo kao goste imali upravo momke koji su to tada napravili. Bili smo u prilici da ispratimo razvoj ovih tehnologija i kako se šta menjalo tokom ovog perioda“, rekao je Boris Pantić sa štanda Gaming room-a.

Tokom svog četvorogodišnjeg boravka u ovoj školi Nastasja Danilović bila je aktivni učesnik u organizaciji ovog festivala kojem se, kako kaže, rado vratila i sada, kao student.

Gimfest 2023
Foto: Printscreen

„Mogu reći da studenti i profesori iz cele Srbije prepoznaju našu školu kao veoma dobru podlogu za dalji napredak. Iako sam mislila da je četiri godine mnogo, meni je taj period proleteo i sve bih dala da mogu ponovo da se vratim u te gimnazijske dane“, kaže Nastasja

Specijalni gost bio je ministar prosvete, koji smatra da je entuzijazam učenika ove gimnazije nešto zaista posebno.

„Vidi se njhova želja da znanje koje su stekli tokom školovanja pretoče u izvesne demonstracije svojih ideja“, kaže ministar Branko Ružić.

Na ovogodišnjem Gimfestu odeljenje učenika sa specijalnim sposobnostima za informatiku kreiralo je novu aplikaciju, koja je služila kao svojevrsni vodič kroz prostor gimnazije na kojem su raspoređeni štandovi.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.