Počeli pregovori o naknadi za zemljište u Pakovraću

ČAČAK-Počeli pregovori između advokata koji zastupaju građane u sporu sa državom Srbijom oko naknade za zemlju koja im je oduzeta za gradnju auto-puta i zvaničnih predstavnika JP Putevi Srbije.

foto.zoomue

Ti pregovori najavljivani su više puta i odlagani i konačno su započeli u Vladi Srbije. Kako se sudski sporovi vode jako dugo i kako je JP Putevi Srbije, uprkos obećanju da neće pokretati žalbeni postupak na prvostepene presude to ipak uradilo, građani su bili primorani da pažnju javnosti i nadležnih u državi na svoj problem skrenu protestnim blokadama na izlasku sa auto puta u Pakovraću i na ulazno-izlaznoj rampi u Preljini.

-Suština je da se dogovori da se maksimalno ubrzaju postupci pred nadležnim sudom, a i blizu smo dogovora oko cene zemljišta. Treba još malo vremena da se ispita sva dokumentacija, pre svega ona iz Gradske uprave Čačka. U razgovoru su učestvovali ministar Vesić, direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, i državna sekretarka iz Ministarstva pravde Jelena Deretić, a kao predstavnici građana koji su u sporu bili smo ja i koleginica Ivana Tomić. Ostaje da se Gradska uprava u Čačku izjasni povodom određenih činjenica i da se još jednom izjasne veštaci na okolnost da li je u pitanju građevinsko zemljište ili nije. Ako ne postoje sporne činjenice o nameni zemljišta brzo ćemo se dogovoriti oko cene – kaže advokat Zoran Pešić.

Cena će biti ona koja je već bila aktuelna u zapadnoj Srbiji oko 1.200 do 1.300 dinara po kvadratnom metru. Ni država, ni JP Putevi Srbije ni pravni zastupnici građana ne mogu da se mešaju u vođenje sudskih predmeta, ali bi usaglašavanje po prethodnim nejasnoćama i neslaganjima moglo da doprinese efikasnosti na sudskim ročištima smatra advokat Zoran Pešić.

Iako je Ustavni sud doneo odluku da je u pitanju građevinsko zemljište, za sudske postupke neophodno je da i Gradska uprava u Čačku to potvrdi.

–  Sa naše strane postoji dobra volja, a čini mi se da je ona neupitna i kod Ministarstva građevine. Jedino ko „pravi problem“ po meni je pravna služba „Puteva Srbije“. Od nje stižu pogrešna tumačenja i falsifikovani nalazi Gradskog zavoda za veštačenje i sa Arhitektonskog fakulteta, traži se angažovanje osuđivanih veštaka podložnih uticajima i još more problema. Nepotrebno se vodi „rat“ između advokata i pravne službe tog javnog preduzeća. Dobra stvar je da su u Vladi shvatili da su protesti posledica očajnih građana da konačno ostvare pravednu naknadu za svoje parcele – kaže advokat Pešić.

O nastavku blokada dok traju pregovori odluku će u narednih dva-tri dana doneti oštećeni građani i njihovi pravni zastupnici.

Ozonpress

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.