Počela 23. Međunarodna umetnička kolonija u Zlakusi (VIDEO)

ZLAKUSA, UŽICE – U Zlakusi je počela 23. Međunarodna kolonija umetničke keramike na kojoj učestvuje 11 umetnika iz devet zemalja: Austrije, Slovenije, Španije, Velike Britanije, Hrvatske, Italije, Egipta, Crne Gore i Srbije, a koji će do 18. avgusta izrađivati umetničke predmete od gline na način kako se u Zlakusi radi više od 400 godina.

„Prvi put sam ovde i jako sam sretna što sam pozvana. Znam dugo za Zlakusu i grnčariju, radićemo na tradicionalan način i to mi je dosta interesantno i veseli me“, rekla je Ljubica Lovrenčić iz Zagreba koja se keramikom bavi već 15 godina.

Muhamad Saudi iz Egipta učestvovao je na dosta izložbi i simpozijuma u Evropi gde se susreo sa radovima iz Zlakuse.

„Upoznao sam se sa ovom tradicinalnom tehnikom preko interneta, znam kako se radi na točku, ali ću tek ovde da učim praktično. Došao sam da svoj rad upotpunim zlakuškim tehnikama“, naveo je Saudi.

I mlada Ariadne Arendt, ruskinja iz Velike Britanije o zlakuškoj tehnici je čula od prijatelja, o njoj ne zna mnogo, ali želi da je nauči jer voli umetničke tradicije.

A tu tradiciju, izradu grnčarije od gline sa dodatkom kalcita, pokazaće im u domaćinstvu Savić.

„Svi će oni probati rad na ovaj naš stari način uz svoje dodatke, ali prevashodno će naučiti da rade na ručnom točku i način zidanja kako mi radimo“, naveo je grnčar Goran Savić.

„Oni će posle demonstracije izrade grnčarije praviti svoje eksponate. Već 17. avgusta će se na otvorenoj vatri peći prvi njihovi radovi, u septembru veliki radovi, a u novembru će biti otvorena izložba u Gradskoj galeriji Užice“, rekla je autorka projekta „Keramika Zlakusa“ Sofija Bunardžić.

Kroz Zlakusu je za 23 godine trajanja kolonije prošlo oko 340 umetnika iz 33 zemlje koji su stvorili više od hiljadu eksponata koji se nalaze u Potpećkoj pećini, ateljeu autorke projekta i streljani Gradskog kulturnog centra i čekaju svoj stalni izložbeni prostor.

„Ja sam optimista i nakon 23 godine mislim da je interes grada da shvati koju vrednost ima u toj kolekciji. U streljani je srušen krov i šteta bi bilo da dodje do havarije radova, jer takvu kolekciju ima retko ko u Evropi. Ja sam dobijala ponude od drugih gradova da ustupim radove, ali smatram da to mora da bude u gradu Užicu koji od prvog dana podržava koloniju. Mogla bi da se napravi stalna postavka, ne mora muzej“, navela je Bunardžić.

„Osim ideje, želje i namere umetnika da se u tom pravcu krene, nemamo konkretne rezultate. Ali, to je više stvar dobre organizacije i obezbedjivanja budžeta, nego nekog dugoročnog vremenskog perioda“, kazao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Organizator kolonije je Udruženje “Keramika Zlakusa”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i grad Užice.

 

You may also like...