Peti seoski višeboj u Ojkovici (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Peto izdanje seoskog višeboja održano je u novovaroškom selu Ojkovica. Priredba je posvećena očuvanju tradicionalnog načina vuče debala upotrebom konjskih i volovskih zaprega, koji je u ovom kraju više od običnog fizičkog posla.

Višeboj organizuju trojica ljudi koji se dugi niz godina bave ovom vrstom posla, tzv. rabadžilukom. Ističu da je posao težak, ali da oni uživaju u njemu.

„Ja imam 30 godina, od toga se 15 godina bavim ovim poslom. Radili su otac i deda, ja sam nastavio. Mora da se voli ovaj posao“, kaže jedan od organizatora, Miloš Drašković.

U vuči debala volovskom zapregom postojale su lakša i teža kategorija, u zavisnosti od opterećenja životinja.

„Volove su gajili moj otac, deda i pradeda, pa ih i ja gajim iz tradicije. Živim za ovo. Inače, nas zovu samo na nepristupačne terene, gde mašine ne mogu da priđu, a nekada su oni vukli po terenu ravnom poput ovog na takmičenju“, kaže Milan Žunić, iz sela Bela Reka.

Najuspešniji u takmičenju sa konjskim zapregama bio je Marko Jokić, iz sela Kačer, vlasnik dva hrvatska hladnokrvnjaka.

„Bitno je da se pogode i prava grla, ali je neophodan i trening, tj. da konji konstantno rade. Takođe sam i ja zavoleo konje kao neki vid porodične tradicije“, kaže Jokić.

O značaju ovog višeboja za organizatore svedoči činjenice da su njih trojica veći deo nagradnog fonda, odn. oko 700 evra, obezbedili iz svog džepa, upravo rabadžilukom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.