Pregledi u okviru Euromelanom kampanje u Karanu i Mokroj Gori (VIDEO)

MOKRA GORA – U okviru aktivnosti Euromelanom kampanje stručni tim lekara sproveo je preventivne preglede u dve seoske mesne zajednice užičkog kraja, u Karanu i u Mokroj Gori. Ova kampanja, koju sprovodi Udruženje dermatovenerologa Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta, za cilj ima podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda u sprečavanju malignih oboljenja kože.

Prema rečima koordinatora kampanje, doktorke Danice Tiodorović, odziv meštana na preglede nije bio veliki, što povećava značaj edukacije stanovništva o neophodnosti preventivnih pregleda.

„Dijagnostikovali smo šest karcinoma, od čega jedan melanom, kao i niz mladeža koji mogu dovesti do melanoma. To nam govori koliko radimo pravu stvar, u smislu rane dijagnostike. Edukujemo meštane i dajemo im neke zaštitne kreme, koje bi trebalo da nanose na telo pre izlaganja suncu“, kaže dr Tiodorović.

Smatra da je seosko stanovništvo u većem stepenu rizika, zbog činjenice da su tokom radova u polju izloženi sunčevom zračenju.

„Verovatno se niko od nas ne bi setio da zakaže pregled i da vidi stanje svoje kože, možda iz lenjosti ili nečeg drugog“, rekla je jedna od meštanki koja je izvršila pregled.

Iako se smatra da je starija populacija podložnija oboljevanju, registruje se prisustvo melanoma i kod mlađih osoba. Stoga iz Udruženja dermatovenerologa najavljuju korake u tom smeru.

„Udruženje će pokrenuti inicijativu za potpunu zabranu solarijuma, zbog njihove štetnosti. To je Svetska zdravstvena organizacija ustanovila još 2009. godine, a u odreženom broju zemalja oni su već zabranjeni“, dodaje Tiodorović.

Kampanja će se narednih sedmica nastaviti u Sremskoj Mitrovici i Gračanici, a tokom leta i u dečjim sportskim kampovima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.