Grad predstavio mere protiv aerozagađenja (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice ove godine će iz budžeta izdvojiti 40 miliona dinara za mere energetske efikasnosti i nabavku kotlova na pelet i gas kako bi se smanjilo aerozagađenje u gradu.

Prvobitno je bilo planirano 20 miliona, ali je ta stavka povećana na 40 miliona dinara kako bi se što većem broju korisnika omogućile mere energetske efikasnosti i nabavke kotlova. Rukovodstvo grada predstavilo je danas i druge konkretne mere koje će realizovati  kako bi se dugoročno rešio ovaj problem.

Skupština grada Užica
Rukovodstvo grada predstavilo je danas konkretne mere protiv aerozagađenja

Druga mera je pošmljavanje. Mi ćemo u saradnji sa Ministarstvom ekologije i zaštite životne sredine pošumiti 10 hektara, a samo prošle godine zasadili smo novim sadnicama pet hektara u užem području grada“, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i dodao da bi Ministarstvo finansija i Vlada trebalo da odobre oko 80 hiljada evra za konverziju kotlarnice u Savetovalištu za majku i dete, koja je jedan od najvećih zagađivača.

Sa merama energetske efikasnosti grad je počeo 2015. godine sa samo četiri miliona dinara. Prethodnih pet godina uložena su 52 miliona, merama je obuhvaćeno 600 objekata, dok je plan da ove godine merama energetske efikasnosti bude obuhvaćeno 400 objekata u gradu. Monitoring vazduha u Užicu vrši se već 30 godina, a građani će uskoro informacije o kvalitetu vazduha moći da prate i na sajtu grada.

„Često nas građani pitaju za podatke sa aplikacije Air visual i ja moram da kažem da je to aplikacija koja koristi podatke sa automatskih mernih stanica, modulovane veštačkom inteligencijom i zato pozivam građane da se o kvalitetu vazduha u gradu informišu na sajtu grada i Zavoda za javno zdravlje Užice“, rekla je Dunja Đenić, stručna savetnica u Odeljenju za zaštitu životne sredine.

Najveći zagađivači ipak su individualna ložišta, njih oko 16000, ali i saobraćaj. Ostaje da se uradi i konverzija kotlarnice ZC koja je takođe veliki zagađivač, ali i završetak kotlarnice na Međaju u centru grada.

Uvođenje ekoloških autobusa, završetak studije o taksi prevozu i izgradnja parking mesta takođe bi trebalo da daju konkretne rezultate. Ovih dana gradsko rukovodstvo će pregovarati i sa predstavnicima preduzeća Užice gas o mogućnosti smanjivanja cene priključka domaćinstava na ovaj energent, dok bi konkurs za mere energetske efikasnosti trebalo da bude objavljen u februaru.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.