Pančićeva omorika pred nestajanjem (VIDEO)

TARA – Koji su to klimatski scenariji i kako poboljšati uslove za opstanak Pančićeve omorike, neka su od pitanja konferencije Očuvanja jedinstvenog biodiverziteta doline reke Drine. Prvi put od kada je otkrivena Pančićeva omorika, posle 145 godina, okupili su se stručnjaci sa obe strane Drine kako bi pronašli najbolje rešenje.

Omorika je dragulj Srbije i republike Sprske, ali je pred nestajanjem, pa je genetika od velike pomoći kako bi se sačuvao ovaj četinar. Iako je zaštićena 1955. godine ispostavilo se da nije bilo urađeno dovoljno na njenom opstanku.

Konferencija
Foto ZooMUE

„Genetička studija nam omogućava da analiziramo nasledni materijal omorike, da primenimo molekularne markere i na osnovu toga utvrdimo nivo genetičkog diverziteta jer je to osnova za dugoročno očuvanje vrste. Ako ima diverziteta vrsta ima šanse da opstane. Izvanredan rezultat ovog projekta je što prvi put imamo studiju koja nije fokusirana samo na Srbiju ili samo na Bosnu i Hercegovinu nego na celokupan areal vrsta“, rekla je Jelena Aleksić sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Na početku projekta je usaglašena metodika i rađene se iste analize omorike sa obe strane Drine, a rezultati su gotovo identični. Konferencija je omogućila učesnicima da usaglase predloge i usvoje nove mere kojima će omorika biti zaštićena.

„Od 17 analiziranih populacija omorike u Republici Srpskoj može se primetiti da među njih 16 prirast u poslednjih 30 godina pada. nismo našli korelaciju sa povećanjem temperature ili količinom padavina, ali verovatno jedan od razloga su i klimatske promene, rekao je profesor Šumarskog fakulteta u Banja Luci Milan Mataruga.

Projekat „Očuvanje jedinstvenog biodiverziteta u slivu reke Drine“ sprovodi se kroz EU fondove u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.