Nema više smrzavanja u holu Narodnog pozorišta (VIDEO)

UŽICE – Radovi na unapređenju energetske efikasnosti zgrade užičkog Narodnog pozorišta su završeni. Pored termoizolacije zamenjena je stolarija, a osvežen je i spoljašnj izgled zgrade. Cilj projekta je bio da se smanje troškovi grejanja i umanje štetni efekti na kvalitet vazduha u Užicu koji spada u jedan od najzagađenijih u Srbiji.

U holu užičkog narodnog pozorišta posetioci više neće morati da nose zimske jakne dok čekaju u redu za predstavu. Kroz projekat unapređenja energetske efikasnosti zamenjena je stolarija u kancelarijskom delu zgrade, kao i na atrijumu koji je bio najveći izazov zbog velike staklene površine.

Pozorište
Foto ZooMUE

„Urađena je i termoizolacija severnog dela zgrade i kule sa tri strane osim južne koja je orijentisana ka trgu. Realizacijom ovih mera smo uspeli da uradimo i propratne radove kao što su hidroizolacija na terasi i izolacija prostora ispred zgrade“, rekla je savetnik menadžer projekta Dunja Đenić.

Troškovi grejanja će biti smanjeni, a najviše dobrobiti imaće životna sredina zbog smanjenja emisija štetnih gasova. Ipak, u narednom periodu je potrebno rekonstruisati sistem grejanja kako bi se prešlo na ekološki pogodnije energente.

„Dobrobit ovog projekta se ogleda u zaštiti životne sredine jer je to nama jedan od ključnih prioriteta u gradu. Implementacijom mera energetske efikasnosti mi ćemo doprineti pobiljšanju kvalietata vazduha i životne sredine“, dodaje Đenić.

Radovi na enrgetskoj efikasnosti bili su prilika i da se osveži spoljašnj izgled Narodnog pozorišta, ali pošto je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo radovi su morali da budu izvedeni tako da ne bude narušen originalan izugled.

Poseban izazov bilo je usklađivanje kriterijuma energetske efikasnosti sa merama tehničke zaštite.

„Urađeni su nedostajući delovi sunčanog sata i enterijerski momenti na zidu gledališne sale, kao što su kožice koje doprinose akustici pozorišnih predstava“, rekla je arhitekta Narodnog pozorišta Užice Marijana Zorzić Petrović.

Ukupna vrednost projekta je 225 hiljada eura od kojih je Evropska unija finansirala 150 hiljada, a ostalo iz budžeta grada koji se već sprema za naredne projekte unapređenja energetske efikasnosti javnh ustanova.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.