Otvorena manifestacija “Ćirilična baština” (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – U Bajinoj Bašti je počela manifestacija „Ćirilična baština“, koja će trajti do subote, 27.maja.

Briga o ćirilici je stvar samopoštovanja, smatra profesor dr Časlav Koprivica, jedan od učesnika bajinobaštanske manifestacije. Kaže da ćemo, ukoliko o njoj ne budemo brinuli, izgubiti osećaj kontinuiteta sa precima i tradicijom.

“Mislim da je nedogovorno da mi to danas prepusitmo nekakvoj stihiji i da se ispostavlja da masa ljudi koji smatrtaju da im je svejedno koje pismo koriste. To u praksi znači da se ćirilica potiskuje. Da je to tako dobro da imate dva pisma u upotrebi valjda bi još neki evropski narod bio u situaciji”, kaže profesor Časlav Koprivica.

Manifestacijom, koja je smeštena baš tamo gde je bila i čuvena Račanska prepisivačka škola, organizatori žele da ćirilicu vrate na mesto koje joj pripada.

“Cilj je pre svega da pokažemo da je status ćirilice nezavidan i da na nekk način dopinesemo da se vrati status našem nacionalom pismu kroz sadžaje da animirano javnost da razmišlja o tome. Želimo da dovedemo naučnike koji će to na jedan način obraditi, ali i da imamo manifetaaciju koja ovde u blizini Rače, gde je bila Račanska prepisivačka škola, dovodi najpriznatija imena srpskog jezika, kulture i književnosti”, kaže predsednik Organizacionog odbora manifestacije, Siniša Spasojević.

U centru Bajine Bašte već postoji Park posvećen našem pismu, a u pripremi je otvaranje Muzeja ćirilice u selu Rača.

“Državni savet za kulturu nam je odobrio projekat. Konkurisali smo kod Minsitarstva kulture za rekonstrukciju, na žalost, napuštene škole u selu Rača. Planiramo da to ne bude samo Muzej ćirilice, već da to bude do1m ćirilice i da  tu imamo razne druge sadržaje”, kaže direktor bajinobaštanske Ustanove “Kultura”,   Milovan Jezdić.

Tokom manifestacije Ćirilična baština planiran je niz programa i naučnih skupova. Ove godine, najstarijoj srpskoj književnoj, kulturnoj i naučnoj instituciji, Matici srpskoj, biće dodeljena Ćirilična darovnica.

Organizator manifestacije je Ustanova “Kultura” uz podršku Turističke organizacije “Tara- Drina” i Kancelarije za mlade Bajina Bašta, a pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.