Kroz program Moja prva plata 112 lica u užičkom kraju našlo posao

POŽEGA – Kroz program „Moja prva plata“, na području Požege 18 lica je krajem prošle godine zaključilo ugovore sa poslodavcima i Nacionalnom službom za zapošljavanje i počelo osposobljavanje u 14 kompanija. Od toga je dve trećine visokoobrazovanih. Na području koje pokriva užička filijala ukupno je 112 osoba na ovaj način došlo do privremenog posla. Oni će biti angažovani ukupno 9 meseci i za to vreme će primate novčanu nadoknadu u iznosu od 25 000 dinara za lica sa srednjom školom, odnosno 30 000 dinara za kandidate sa visokim nivoom obrazovanja.

Nacionalna sluzba za zaposljavanje
Nacionalna služba za zapošljavanje

“Na teritoriji opštine Požega, na samom početku, 25 kompanija je otvorilo 50 pozicija za ukupno 68 izvršilaca. Tokom druge faze nezaposlena lica su se prijavljivala na ove pozicije tako da je finale celog ovog postupka, kada je u pitanju opštine Požega, da je popunjeno 18 pozicija sa 18 lica i oni će se osposobljavati u 14 kompanija na teritoriji opštine Požega. Svi su oni krenuli sa radom do 30. decembra. Što se tiče samih zanimanja, odnosno radnih mesta kod srednje stručne spreme to su administrativna zanimanja, serviseri, medicinske sestre, dok kod visoke to su vaspitači, doktori stomatologije, tehnolozi proizvodnje a imamo i sudijske pripravnike i svi oni sada uspešno realizuju svoju prvu platu”, kaže Radoljub Šunjevarić iz NSZZ.

Program “Moja prva plata” realizuje se već treću godinu. Efektima prvog ciklusa koji je završen su zadovoljni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Oko 63 odsto lica koja su bila uključena u program tokom 2020/2021. godine u roku od 6 meseci od završetak mere su zasnovali radni odnos, kod istog poslodavca kod koga su bili na osposobljavanju ili kod nekog drugog poslodavca.

Radio Požega

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.