Otvorena kovid bolnica u Užicu (VIDEO)

UŽICE-U Užicu je počela sa radom kovid bolnica u kojoj je trenutno smešterno 22 pacijenta ,dok je trenutni kapacitet 84 mesta  za lečenje  pacijenta  iz Zlatiborskog okruga koji čekaju rezultate testova.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je povodom otvaranja kovid bolnice,da je ona opremljena uz odobrenje Republičkog kriznog štaba,Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

“Grad Užice je uložio 10 miliona dinara za razvod kiseonika i ostalo opremanje kovid bolnice.Ukupan kapacitet je 151 mesto,a preostalih 67 koji trenutno nisu u funkciji ,mogu biti ukoliko bude potrebe.Uradiće se centralni razvod kiseonika i za te postelje “,rekao je Petković.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović naveo je da je trenutno u užičkoj Opštoj bolnici smešteno 270 kovid pacijenata,od kojih je 27 na intenzivnoj nezi,a 18 na respiratoru.

“U ostalim bolnicama u Zlatiborskom okrugu hospitalizovano je još 180 kovid pacijenata.Oko 100 zdravstvenih radnika je zaraženo korona virusom,od kojih je 16 na bolničkom lečenju.Na dečjem odeljenju bolnice u Užicu leči se 7 dece koji su pozitivni ili čekaju rezultat testa”,istakao je Božović.

Zavod za javno zdravlje Užice  dnevno šalje od 200 do 250 uzoraka na testiranje u laboratoriju Vatreno oko u Klinički centar Srbije.

“Primetna je brža obrada briseva poslednjih dana,tako da nam rezultati stižu u roku od 24 do 48 sati.Epidemiološka situacija je i dalje nestabilna i beleži se povećanje zaraženih u Bajinoj Bašti  i pad obolelih u Sjenici”,kaže epidemiolog Marija Baralić.

U Zlatiborskom okrugu je ukupno od početka epidemije 1955 osoba inficiranih korona virusom,od čega je najviše u Užicu  682,Požegi 250,Sjenici 153,Bajine Bašte 148 od čega samo juče 40 novoobolelih,Novoj Varoši 144,Prijepolju i Priboju po 143,Čajetini 131,Arilju 127 i Kosjeriću 34.

You may also like...