Otuđenje boljka modernog društva

UŽICE – Film „Ajvar rediteljke Ane Marije Rossi pobrao je sjajne kritike, ali i brojne nagrade na prestižnim filmskim festivalima, a rediteljka kaže da ni sama nije očekivala ovakav uspeh.

Bioskopska sala u Užicu bila je puna tokom obe večerašnje projekcije a publici su se poklonili rediteljka Ana Marija Rossi i glavni glumac Sergej Trifunović.

U centru ove filmske priče je bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu, imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Sve to udaljilo ih je i postali su stranci jedno drugom.

„I ja sam se bavila pitanjem šta se desi ljudima pa se otuđe jedni od drugih i mene to muči isto kao i vas. Bavila sam se time jer je to moja lična, a dovoljno mi je prepoznatljiva i kao boljka gomile ljudi koje znam“, objasnila je rediteljka Ana Marija Rossi i dodala da je film pravila jer je imala „sopstvenu muku“.

Ana Marija Rossi, rediteljka: „Otuđenje je boljka modernog čoveka.“

Rediteljka je rekla da glavni junaci ovog filma „deveraju svoju muku kako znaju i umeju“, a okruženje je puno takvih likova – roditelji koji decu viđaju jednom godišnje, parovi koji su u zrelim godinama, a nemaju decu, svi oni koji su u potrazi za „boljim“životom otišli u beli svet, a onda su izgubili onu prisnost sa ljudima koji su im najvažniji.

Sergej Trifunović igra Baneta, Vidinog supruga koji u tom begu od problema, nerazumevanja i otuđenja od supruge završi sa mnogo mlađom devojkom, ali kaže da to nije uzrok nego posledica braka koji se raspada.

Sergej Trifunović, glavni lik u filmu.

„Ovo je film o umiranju ljubavi, film o braku u kojem nema i neće biti dece“, rekao je Trifunović i dodao da je reč o melodrami koja, kao žanr, uopšte nije negovana na ovim prostorima.

Na više od 20 festivala u zemlji i inostranstvu film je osvojio 18 nagrada, a nova gostovanja tek ih očekuju.

Naslovna fotografija: mojtv.net

You may also like...