Obeleženo 78 godina od bitke na Kadinjači (VIDEO)

KADINJAČA-Služenjem parastosa i polaganjem venaca  na Kadinjači je obeležena 78.godišnjica bitke u kojoj je 29.novembra 1941.godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku .Herojima Kadinjače ,njih 270 poginulih,počast  polaganjem venaca odali su delegacije  Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije , SUBNOR-a,grada Užica i potomaka.

Na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača  govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna  pitanja  Zoran Antić,koji je istakao d aće Kadinjača uvek biti symbol prkosa I odlučnosti srpskog naroda da pruži otpor višestruko nadmoćnijem neprijatelju.

„Negujući tradiciju antifašističkog nasleđa Drugog svetskog rata mi danas u miru ostvarujemo zajedničke ciljeve I uključujemo Srbiju u evropske integracije,čime stvaramo osnovu za realizaciju brojnih državnih I nacionalnih ciljeva.Samo ujedinjeni u veliku porodicu evropskih naroda I država možemo stvarati sigurnu,stabilnu I izvesnu budućnost generacijama koje dolaze“ ,poručio je Antić.

Predstavnik  SUBNOR-a  Vidosav Kovačević  naglasio je da žrtve boraca Radničkog bataljona nisu bile uzaludne i da je iz njihove krve nikla sloboda u kojoj i mi danas  živimo.

“Srbija obeležava 75 godina pobede nad fašizmom I življenja u slobodi.Za to treba da zahvalimo i borcima Kadinjače i svim herojima NOR-a,kao i Crvenoj armiji.Oni su se borili i izginuli za slobodu.To ne smemo da zaboravimo“,naglasio je  Kovačević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković  podsetio je da Memorijalni kompleks na Kadinjači  svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju, u istoriji poznatu kao Užička republika.
Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.
Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.
“Naša dužnost I obaveza je da se sećamo i iskazujemo poštovanje njihovim zrtvama.Jer,samo tako možemo biti dostojni slobode koja je plaćena ljudskim životima“,poručio je Petković.

You may also like...