Na Zlatiboru ima oko 3000 košnica, pčelarstvo sve popularnije (VIDEO)

ZLATIBOR – Život na našoj planeti nezamisliv je pez pčela i njihovih proizvoda, naročito meda i propolisa. U Zapadnoj Evropi pčele se iznajmljuju za oprašvanje jer ih je sve manje, ali zato ih na Zlatiboru ima dovoljno, tačnije oko 3000 košnica. Kada se na to dodaju raznovrsno livadsko bilje onda i ne čudi što sa ove planine dolazi najukusniji med.

Zlatibor je planina koja obiluje raznovrsnim biljem i medonosnim drvećem pa je sve više privlačna pčelarima. Najpoznatije su bela detelina, ruj, divlja trešnja, žešljika, majčina dušica, kao i crnjuša koju pčele najviše oprašuju.

Apikomora
Foto: ZooMUE

„To je biljka koju pčele posećuju odmah posle snega i na niskim temperaturama medi. Jako je korisna za razvoj pčelinjeg legla i tada se brzo razmnožavaju“, kaže zlatiborski pčelar Sreten Obućina.

Pčela je milionima godina korisna za život ljudi, a najviše se upotrebljavaju njihovi proizvodi kao što su med, propolis, polen, perga i vosak. Amino kiseline koje pčela proizvodi pomažu radu mozga, a propolis se koristi i kao melem.

„I od propolisa i od voska prave se izvanredne kreme koje služe za negovanje kože. Propolis i vosak sadrže vitamine kao što je vitamin D“, dodaje Obućina.

Vlasnici plantaža u Zapadnoj Evropi i Americi, iznajmljuju pčele za oprašivanje usled njihovog nestanka, ali u našoj zemlji nema te vrste problema.

„Mi imamo sasvim dovoljno košnica i pčela da bi se oprašivale plantaže malina kod nas i u čačanskom, smederevskom i banatskom kraju“, zaključuje Obićina.

Na teritoriji opštine Čajetina trenutno ima od 2500 do 3000 košnica, a registrovanih pčelara oko 150 i većina su takozvani stacionarni pčelari.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.