Potpisan Sporazum o auto putu Beograd – Sarajevo

BEOGRAD – Ministarka za saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović i zamenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić potpisali su danas u Beogradu Sporazum o auto-putu Beograd–Sarajevo.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača – Bijeljina i Požega – Kotroman. Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman oko 60 kilometara.

„I za nas nije to samo put to je put koji povezuje dve države. Put koji mi zovemo put prijateljstva put koji treba da nas povezuje i vodi ka budućnosti, a ne ka prošlosti i svim onim problemima koje smo u prošlosti imali. I zato je za nas ovaj sporazum važan,“ rekla je ministarka infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Deonica Sremska Rača-Kuzmin, projektovana je kao klasičan autoputni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas i deo je budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini.

„Sigurno da će naši bilateralni odnosi krenuti uzlaznom putanjom ne samo izgradnjom već i ovim malim stvarima koje činimo, a s ciljem poboljšanja bilatrealnih odnosa“, rekla je Aida Smajić , ambasador BiH u Srbiji.

Izgrađeni most kod Bratunca na Drini koji je već gotov i koji treba da dobije granični prelaz „taoc“ je administrativne krize u BIH.

„Ja stvarno verujem da će se pokrenuti formiranje nove vlasti i da će to rešiti ta pitanja jer stvarno nije u redu da napravimo most, a on stoji i ljudi ga ne mogu koristiti“, smatra zamenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.

Vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko milijardu i pedeset miliona evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost deonice Sremska Rača-Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

RTS /Foto: Kabinet potpredsednice Vlade Srbije

You may also like...