Osmogodišnji ronilac Vukašin (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Podvodno zagađenje reke Drine problem je koji se ne uočava golim okom, ali je evidentno da postoji. S ciljem očuvanja bioflore reke i njenog podvodnog sveta, ronioci iz Bajine Bašte sprovode niz akcija čišćenja, u kojima učestvuje i osmogodišnji Vukašin Mićović.

Akcija čišćenja podvodnog smeća u Drini održava se učestalo, ali kao da se posao čini uzaludnim, s obzirom da se problem sa zagađenjem rečnog dna nikako ne rešava. To ipak nije pokolebalo najmlađeg člana Ronilačkog kluba Drina da se uhvati u koštac sa njim, a kako kaže, u reku, čija temperatura u toplijim mesecima iznosi od 17 do 19 stepeni. ulazi nekada bez ronilačke opreme, a nekada sa njom.

„Ronio sam bez opreme, a sada sam je nabavio. Posebno je važno da se ne plašite vode, pogotovo brzih reka, kakva je Drina“, kaže Vukašin.

U klubu su posebno ponosni na svog najmlađeg člana.

„On je čak i jedan od inicijatora naših akcija. Mnogo je naučio boraveći sa roditeljima na Drini, veoma mu se sviđa sve ovo“, rekla je Ivana Ilić Jojić, iz UG „Drina i mi“.

Izvestan uticaj na Vukašinovo interesovanje za ronjenje imao je i njegov otac, koji je 10 godina bio reprezentativac u kajaku na brzim vodama.

„Isto to što on sada radi radio sam i ja, tako da nemamo strah od reke. Veoma mi je drago što se uključio u akciju čišćenja, mada nije bilo previše lepo videti je u takvom stanju“, smatra Vukašinov otac, Radisav Mićović.

Kao neko ko voli reku, Vukašin je svestan opasnosti koje zagađenje nosi po živi svet koji u njoj obitava.

„Neke životinje se zaglave u plastici ili poseku na metal. Reka ne može opstati ako i dalje bude ovako zagađena“, smatra Vukašin.

U klubu kažu da im je cilj da u budućnosti mapiraju kritične tačke koje se odnose na podvodno zagađenje Drine. Ozbiljno računaju i na Vukašinovu pomoć u daljim aktivnostima, pogotovo za par godina, kada završi prvi ronilački kurs.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.