Obeležena 82. godišnjica borbe Užica u Aprilskom ratu

UŽICE – Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen obeležje na Sarića Osoju obeležena je 82. godišnjica odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. godine. Na spomenik, na kome su uklesana imena 67 vojnika i 51 civila, venac je položila i gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

“Danas smo ovde da se poklonimo senima stradalih u Aprilskom ratu 1941.godine i podsetimo na herojsku i tragičnu prošlost i sudbinu naših predaka na ovim prostorima. Kratak, ali žestok otpor koji su pre 82 godine, u noći između 14. i 15.aprila okupatoru pružili vojnici i civili u Užicu simbol je slobodarskog duha našeg naroda i njegove volje da brani kućni prag i slobodu. Danas odajemo poštu ljudima koji su se, braneći kućni prag i slobodu, hrabro suprotstavili vojno nadmoćnijem neprijatelju. Dugujemo im poštovanje i sećanje koje čuvamo na njihovu žrtvu i stradanje”, istakla je gradonačelnica.

Nakon bombardovanja Beograda 6.aprila 1941.godine vlada Kraljevine Jugoslavije napušta prestonicu, sa vojskom kreće ka Užicu i dan kasnije proglašava opštu mobilizaciju. Nemačka vojska je već 15.aprila stigla do Užica. gde je u sukobu sa njima poginulo 118 Užičana.

Na spomenik na Sarića Osoju vence su položile i delegacije Gradske opštine Sevojno, MZ Carina, Vojske Srbije, užičkog SUBNOR-a, Gradski odbor potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” 1912-1920. Udruženja ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije, a parastos poginulima služili su sveštenici Crkvene opštine Užice.

(Izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.