Vrapcu Srećku se posrećilo (VIDEO)

UŽICE – Da su psi, mačke, papagaji, ribice ili neke druge životinje kućni ljubimci, to je uobičajeno. Međutim, u jednoj porodici u Užicu, kućni ljubimac je vrabac.  Živi u njihovoj kući, sa njima ide u šetnju, na izlete, ali se uvek vraća u topli dom porodice Smiljanić.

Bio je to sasvim običan letnji dan. Teona Smiljanić je raspust provodila kod babe i dede u Užicu. A onda je njen deda, kako kaže, pronašao nešto na stepenicama.

“Kada sam došla, tamo je bilo jedno malo vrapče bez perja, bespomoćno, bez nade za životom. Ja sam odmah znala da treba da mu pomognem i da je bilo suđeno da ga nađem. Odmah sam na internetu pronašla kako da nahranimo bebu vrapca. Uzela sam granule za psa, potpila ih u vodu i kada su se one rastopile nahranila sam ga uz pomoć šprica”, priča Teona.

Očekivala je da će kada mu poraste perje odleteti, ali je Srećko postao njihov kućni ljubimac.

“Na špric smo ga hranili oko mesec i po dana. Ali kada je počeo da leti i da iskače iz kutije, jer je bio mali genijalac, našli smo mu transporter od psa, koji smo ogradili, jer su bile velike rupe, kroz koje se provlačio.”

Jutro Srećko počinje uz Teoninu baku Dragicu, i uz uobičajeni ritual.

“Dok se ja umivam on došeta do mene i gleda u mene. I kada mu kažem “Srećko, jel idemo da jedemo med”, on odmah doleti meni na rame, zna gde idemo. Kašičicom zahvatim med i dam mu i on jede”, priča Teonina baka Dragica Smiljanić.

Srećko se ne odvaja od porodice Smiljanić, čak i kada su u prirodi.

Vrabac Srećko u porodici Smiljanić
Foto: ZooMUE

“Jednom smo unuka i ja šetale, jedno četiri kilometra od kuće. On je bio sa nama, odleti krug, ali se vrati na rame. Uglavnom neće od nas nigde.”

“Ponekad izađe napolje i mi slučajno zatvorimo vrata ili prozor. On onda počne kljuca na vrata ili prozor i cvrči, dok ga neko ne pusti unutra.”

“On ne zna ni za šta drugo i zato je verovatno ostao sa nama”, kaže Dragica.

Teona je Srećka pronašla 21.jula prošle godine. Zato planiraju da taj datum posebno obeleže.

“Planiramo da mu napravimo tortu na kojoj će biti puno šlaga, pošto on obožava šlag i da mu napravimo neko iznenađenje”, kaže Teona.

Prosečan životni vek vrapca je nešto duži od dve gfodine, ali ima primera da su u kućnim uslovima  vrapci živeli i duže od deset godina. Srećku se izgleda, posrećilo.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.