Obeležena 75.godišnjica borbe na Kadinjači (video)

 KADINJAČA-Služenjem parastosa i polaganjem venacac  na Kadinjači je obeležena 75.godišnjica bitke u kojoj je 29.novembra 1941.godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku .

kadinjaca-venci1 Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve ,a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije  Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije , SUBNOR-a,grada Užica i potomaka.

kadinjaca-ljudiIspred Vlade Republike Srbije na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna  pitanja Dragan Popović koji je  istakao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost .

“Heroji Kadinjače su svesno dali svoje živote boreći se protiv fašizma i pokazali da je i velika sila ranjiva ako volite svoju otadžbinu i verujete u pravdu i slobodu.Na nama je da se tom velikom zlu koju nije pobeđeno 1945.godine i danas suprostavljamo uvek i svuda gde ga prepoznamo.A fašizam je danas kad neko lomi table sa ćirilicom,proteruje ljude sa svojih ognjišta…”poručio je Popović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona prilikom odbrane Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače.

“Ponosni smo na 67 dana Užičke republike,koja je bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi.Ona ima svoj mesto u evropskoj istoriji i predstavlja simbol slobode i ponosa i snažnog  antifašističkog otpora.Ponosni smo i na borce Radničkog bataljona  koji su žrtvovali živote na Kadinjači i zaslužuju naše najveće poštovanje”,istakao je Petković.

Centralnu ceremoniju obeležavanja 75.godišnjice bitke na Kadinjači orgaizovali su  Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije u saradnji sa  gradom Užice i užičkim Narodnim muzejom.

 

You may also like...