Obeležavanje 60 godina Dragačevskog sabora trubača

GUČA – Ovogodišnji 60. sabor otkazan je prvi put od kada je počelo da se održava takmičenje najboljih trubača, ali ipak će biti obeležen dan kada je održan prvi Dragačevski sabor.

Četiri pobednička orkestra sa prošlogodišnjeg, 59. Dragačevskog sabora trubača u Guči proći će ujutru od 7 sati kroz ulice Guče, svirajući svoje arije i ta budilica prilagođena je vremenu i uslovima stanja koje zbog virusa nije redovno.

„Poštovaćemo sve mere koje su propisane, počev od broja okupljenih. Posle budulice, u 10 sati na saborski jarbol kod spomenika trubaču biće podignuta zastava Dragačevskog sabora, i tu čast daćemo Draganu Jovanoviću, koji je sa svojim orkestrom iz Dljina pobedio upravo na prvom Saboru, pre skoro šest decenija“, kaže predsednik opštine Lučani i čelnik Saborskog odbora Milivoje Dolović .

Podsetimo, prvi Dragačevski sabor održan na Pokrov presvete Bogorodice, 14. oktobra 1961. u porti mesne Crkve Svetog Arhangela Gavrila, okupio je samo četiri orkestra, ali tada su u prepunom dvorištu hrama svirali samo Dragačevci iz okolnih sela.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.