Nušićijada u fotografijama (VIDEO)

IVANJICA – Svi koji vole da budu „viđeni za Ivanjicu“ će se na izložbi fotografija Nušićijade prisetiti najlepših trenutaka sa festivala u proteklih deset godina. Usled epidemije korona virusa, festival se simbolično obeležava izložbama karikatura „Svestrani Nušić“ i „Deset godina Nušićevanja“ koje posetioci mogu pogledati tokom ovog vikenda.

Poslednje nedelje u avgustu ulice u Ivanjici pretvaraju se u srpsku varošicu s kraja 19. Veka kojima defiluju posetioci kostimirani u duge haljine i frakove. Ipak ove gdoijne Nužićijada je otkazana usled epidemije korona virusa.

Nušićijada
Foto: ZooMUE

„Ja sam stari Ivanjičanin i pratim festival od početka“,

„Nedostaje mi program na Trgu, dolazili su razni pevači, gostovali u hotelu“,

„Bilo je dosta posećeno, mladi najviše vole taj festival. Neodostajaće mnogo“, kažu sugrađani.

Festival humora i dobre zabave postalo je deo tradicije u Ivanjici, pa su iz organizacije odlučili da ga obeleže izložbama fotografija.

„Na izložbama će biti fotografije iz prethodnih godina i sa prvih Nušićijada, Na taj način želimo da podsetimo turiste kako nam je bilo dok smo se družili“, kaže koordinator za medije festivala Nušićijada Beba Bojović.

Svečana parada će biti održana, ali u smanjenom obimu kako bi se ispoštovale mere sprečavanja širenja korona virusa, a nju će tradicionalno predvoditi glumac Milan Milsoavljević.

„Tokom parade delićemo zaštitne maske kao poruku da ostanemo odgovorni da bi sledeće godine svi bili nasmejani“, dodaje Bojović.

Nušićijada je postala zaštitini znak Ivanjice što je svrstava u red najomiljenijih manifestacija kod turista i ona je sada nosilac letnje turističke sezone.

„Turistička organizacija Srbije proglasila je Nušićijadu za jedno od top pet manifestacija u našoj zemlji od velikog kulturno-umetniškog značaja. Festival je počeo ponovo da se održava 2010. godine i to je festival koji je poznat ne samo u našoh zemlji nego i u regionu“, rekao je direktor Turističke organizacije opštine Ivanjica Janko Grbić.

NUŠIĆIJADA
Foto: ZooMUE

U poslednjih nekoliko godina sve je veće interesovanje turista za ovaj festival, pa je tako prošle godine u Ivanjicu došlo 70 000 ljudi. Ove godine otkazivanje festivala najviše se osetilo u turističkim objektima.

„Poseta je duplo manja da ne kažem i više od toga. Što se tiče ovoga trenutka je gotovo i nema“, kaže direktor hotela Izvor Predrag Trnavac.

Prošle godine proslavljeno je jubilarnih deset godina Nušićijade, 90 godina od prvog izvođenja Gospođe ministarke i 85 godina prvog izdanja Nušićeve retorike.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.