NS:Narod Srbije protiv Rio Tinta

BEOGRAD-Narodna stranka zajedno sa građanima Srbije podnosi krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, Zorane Mihajlović , potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike i Irene Vujović, ministarke za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije. Građani Užica će moći da se priključe pomenutoj krivičnoj prijavi svakim radnim danom od 16 do 18 časova u prostorijama Narodne stranke Užice u Tržnom centaru Pariz,navodi se u saopštenju stranke.

„Osnovano sumljamo da su prijavljene izvršile sledeća krivična dela:
Krivično delo Zloupotrebe službenog položaja, Krivično delo primanja mita, Krivično delo zagađenje životne sredine, Krivično delo Oštećenja životne sredine, Krivično delo Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine i Krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

narodna Starnak logo

Narodna stranka već duže vreme skreće pažnju javnosti na aktivnosti kompanije Rio Tinto koje namerava da sprovede u okolini Loznice, a vezano za eksploataciju litijuma. Javnost Srbije mora da zna da se naša zemlja se nalazi na ivici ekološke katastrofe i da je neophodno da se razvoj ovog projekt pod hitno obustavi!

Srbija je nalazi u veoma marčnom trenutku u kome su sve institucije naše države- predsednik,premijerka, svi minstri, sva ministarstva, državne agencije, javna preduzeća, mediji pod kontrolom režima, fakulteti i mnoge druge institucije stavljeni u funkciju interesa ove multinacionalne kompanije čiji će projekat, ukoliko se realizuje, od Srbije napraviti pustoš.

Odluke i akti koje u vezi sa ovim projektom usvajaju institucije republike Srbije donose se protiv intersa građana Srbije i predstavljaju neustavnu i protivzakonitu
osnovu za ovaj zločin nad ljudima i prirodom. To su, pre svega, Postorni plan područja posebne namenae za projekat „Jadar “ koji je svojom Uredbom usvojila Vlada Republike Srbije, zatim nedavno usvojene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ali i predloženi novi Prostorni plan Republike Srbije koji predviđa kopanje litijuma na čak 11 odsto naše teritorije.

Narodna stranka iznosi osnovanu sumnju da se u osnovi ovih bezumnih odluka nalazi verovatno najveći slučaj državne korupcije.

Podnosimo krivičnu prijavu duboko uvereni da najviši predstavnici vlasti , nasuprot Ustavu i zakonima Srbije, donose odluke koje su protivustavne i nezakonite. To rade svesno i sa umišljajem, pod koruptivnim uticajem, u korist interesa strane kompanije, a na štetu svih građana Srbije.
Istraga treba da bude proširena i na ostale saučesnike i predstavnike kompanije Rio Tinto, pre svega direktorku Rio Tinta u Srbiji ( Rio SAVA) Vesnu Prodanović.

Na zahtev građana širom Srbije da se priključe ovoj Krivičnoj prijavi otvaramo punktove u velikom broju gradova na kojima će moći to da urade. Time otvaramo slučaj „Narod Srbije protiv Rio Tinta“ odlučni da sačuvamo svoju zemlju“,navodi se u saopštenju Narodne stranke.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.