Potpisani memorandumi o saradnji Razvojnih agencija Srbije,Republike Srpske i Bugarske (VIDEO)

ZLATIBOR- Na Međunarodnom forumu  o saradnji na Zlatiboru  Razvojna agencija Srbije,Razvojna agencija Republike Srpske i Agencija za mala i srednja preduzeća Republike Bugarske potpisale su memorandum u saradnji u podršci preuzetništva u ovim državama.

Direktor RAS Radoš Gazdić naveo je da je trgovinska razmena Srbije i Bugarske na nivou razmene sa Republikom Srpskom i da iznosi oko 2 milijarde evra prometa godišnje.

“Memorandum  agencija Srbije i Bugarske je samo okvir za dalju saradnju u podršci malim i srednjim preduzećima “,istakao je Gazdić.

Direktor Agencije SME Bugarske Bojko Takov naglasio je da je memorandum samo mali korak na pravom putu.

“Imamo potencijala u svojim zemljama i udruženi možemo puno postići na razvoju malih I srednjih preduzeća”,rekao je Takov.

Međunarodni forum o privrednoj saradnji organizuje se pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva i samo u toku prošle godine ,po rečima direktora Razvojne agencije Republike Srpske Marinka Đukića ,podržano je preko 200 preduzeća u Republici Srpskoj mehanizmima mreže.

“Srpske kompanije su do sada finansirale preko milijardu evra u Republiku Srpsku .Telekom Srbije platio je 642 miliona Telekomu Republike Srpske i preko 27 miliona je Hemofarm uložio u Republiku Srpsku ,kao i mnoge druge kompanije.sa Srbijom imamo najznačajniju trgovinsku razmenu i zato nam je izuzetno značajna saradnja sa Razvojnom agencijom Srbije”,naglasio je Đukić.

Državni sekretar u ministarstvu privrede Milan LJušić ,koji je govorio na svečanom otvaranju Međunarodnog foruma o privrednoj saradnji,naveo je da Vlada srbije kontinuirano u poslednjih 10 godina radi podršci preduzetništva I da je za započinjanje biznisa I povećanje broja zaposlenih u ovom sektoru uloženo 12 milijardi dinara.

“Ove godine nastavljamo sa subvencionisanjem ovog sektora sa 2,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava što je reyultiralo investicijama oko 11 milijardi dinara”,rekao je Ljušić.

On je naveo i da Ministarstvo privrede trenutno radi na Strategiji za razvoj malih i srednjih preduzeća kojom će se po prvi put obraditi i digitalizacija i zelena agenda.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.