Novi uslovi za odlazak u penziju

SRBIJA – Žene će od 1. januara 2021. raditi dva meseca duže ako žele da idu u punu starosnu penziju i to će moći sa 63 godine i dva meseca. Za muškarce, promene nema – 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža.

Direktor sektora PIO fonda za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja Vladimir Stankovićem rekao je, da u prevremenu penziju i muškarci i žene naredne godine odlaze pod novim uslovima: žene sa 58 godina i četiri meseca života i 39 godina i četiri meseca staža, a muškarci moraju imati najmanje 59 godina i 40 godina staža.

Do kraja godine pravo na starosnu penziju mogu ostvariti muškarci ako imaju navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža a kada su u pitanju žene one mogu da ostvare pravo na starosnu penziju ako imaju navršenih 63 godine i najmanje 15 godina staža.

Bez obzira na godine života i muškarci i žene mogu da se penzionišu sa 45 godina radnog staža i u proseku 500 lica godišnje ostavri pravo na penziju na osnovu ovog radnog staža, kaže direktor sektora PIO fonda.

Građani koji moraju da raskidaju radni odnos poslednjeg dana ove godine zahtev za ostavrivanje prava na penziju mogu da podnose na šalterima PIO fonda, putem pošte ili elektronskim putem.

Izvor: RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.