Natalitet u Čajetini (video)

Čajetina – Dok  većina gradova i opština u Srbiji ima problema sa smanjenjem broja stanovnika, u opštini Čajetini iz godine u godinu, konstantan je broj novorođenih. Opština Čajetina na razne načine pomaže povećanje nataliteta, a kroz neke usluge su i dostupni meštanima i seoskih mesnih zajednica.

Uslova za proširenje porodice u Srbiji sve je manje, ali ima onih koji se odluče da, uprkos svemu, svoju porodicu prošire. Živana Ćaldović iz Čajetine, majka je troje dece. Ona je jedna od porodilja koja je dobila novčanu pomoć lokalne samouprave.
 
Teška su vremena, i svaka pomoć je dobrodošla, jer troje dece treba izvesti na pravi put, kaže Živana.
bojana bOd 2006. godine, do početka ove, na području Čajetine rođeno je 936-oro dece. Lokalna samuprava svake godine izdvaja određena sredstva za roditeljski dodatak, kaže Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina.
Ove godine dajemo 20.000 za prvorođeno, 30.000 za drugorođeno i 40.000 dinara za trećerođeno kao i svako sledeće dete, ističe Bojana Božanić i dodaje da je bilo porodica koja su u ovoj godini dobil I treće dete.
Osim o povećanju nataliteta, razmišlja se i o vaspitanju dece. Pored matičnog vrtića u Čajetini i na Zlatiboru, poslednjih godina otvorena su tri u seoskim mesnim zajednicama, a u planu je otvaranje još jednog.
 
Mi smo izgradnjom ovih vrtića i čineći te kapacitete dostpunim toj deci, učinili smo mnogo za njih. Obuhvat predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem u opštini Čajetina je daleko iznad nacionalnog proseka, kaže Jelena Mitrašinović – Brašanac, direktorka Predškolske ustanove „Radost“ iz Čajetine.
 
Inače, opština Čajetina već drugu godinu za redom finansira i vantelesnu oplodnju. Parovima koji se odluče za to, opština daje oko 300.000 dinara. 
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.