Najstari berberin u Užicu (video)

UŽICE – Retko koji muškarac danas ide kod berberina da ga brije. Nekada je to bilo sasvim normalno. U frizerske salone, sada se ide na šišanje, a upoznaćemo vas sa najstarijim berberinom u Užicu. On i danas radi, jedino što nikog ne brije, već besplatno šiša sve koji dođu u njegov mali salon.

Njemu je bilo dovoljno da završi samo četiri razreda osnovne škole, da bi krenuo na zanat. Dragoljuba Kusturića iz Užica, znao je frizer, kod kog je otišao da se podšiša. Ponudio mu je tada da izuči zanat, koji će mu promeniti, ali i ulepšati posleratne godine.
Najvažnije je bilo da brica zna da nauči da naoštri brijač, priča nam čika Dragan. On je to savladio i vrlo brzo postao jedan od najmlađih poslovođa, tadašnje frizerske zadruge.
Napustio je 60-te godine zadrugu, i stigao do užičkog Vodovoda, gde je radio do penzije. Šišanju se, ipak, vratio kada se penzionisao.

Danas u svojoj kući, šiša sve one koji svrate kod njega. A nekad je to bilo drugačije. Kod njega su dolazili svi viđeniji Užičani, da ih brije i šiša.
Iako se danas svi žale na nemaštinu, loše plate, brica Dragan kaže da se od njegovog zanata nekada lepo živelo.
Opremio je prostor u prizemlju svoje kuće, u koju svraćaju svi koji bi danas da srede frizuru.Zbog posla kojim se bavi i kao penzioner, dolazila mu je i inspekcija.
U porodici nema naslednike, ali kaže da je posao frizera, danas mnogo cenjeniji nego nekada, kada ga je on izučavao. Za one koji bi da uče ovaj zanat ima i poruku.
Šišaće mušterije, sve dok bude mogao, kaže čika Dragan, najstariji brica u Užicu. Iako gazi ka 85-toj godini, i dalje je vitalan i spreman da ulepša sve koji dođu kod njega, bez nadoknade. Možda uz malu, simboličnu čast.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.