Najbolje basne pišu se u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Četvrtaci iz užičke Osnovne škole „Slobodan Sekulić“ najbolji su mladi basnopisci iz Srbije! Njih je za kolekciju literarnih i likovnih radove nagradila Zadužbina Dositej Obradović titulom apsolutnog šampiona, među 450 radova trećaka i četvrtaka pristiglih iz cele Srbije.

Đaci IV3 OŠ „Slobodan Sekulić“ dočaravali su dogodovštine životinjskog carstva kroz pisanu reč, a drugi ilustrovali zgode i nezgode. Đurđina je osvojila i pojedinačnu nagradu za basnu„Srna i 12 medveda“ za čije pisanje i oslikavanje je našla inspiraciju na Tari, a koja govori o pomoći u nevolji, čak iako između aktera postoje nesuglasice.

„Meni je inspiracija bila rekreativna nastava u prvom razredu. Tu sam saznala da ima 12 medveda i da svaki ima svoje ime, saznala sam za Tepih livadu, kornjaču Milicu, hranilicu za srnu i lane, ali i za Pančićevu omoriku, drvo želja, drvo ljubavi… Zanimljivo je napisati svoju basnu, ali i pročitati nečiju i steći pouku koja će nam pomoći u svakodnevnom životu“, kaže Đurđina.

Ono što su ovi đaci hteli, je da kroz raznovrsni životinjski svet prikažu  jasne poruke koje su čuli: da slabiji pomažu jačima, da neprijatelj može postati pravi prijatelj, da se poštuju različitosti ili da sloga kuću gradi. Kažu da im nije bilo teško da ih smišljaju.

„Dok sam još bila mala, majka mi je čitala priče za laku noć, a omiljene su mi bile o životinjama, jer su uvek imale neku pouku. Ja sam napisala basnu o lastama, jer su to ptice koje odu, ali su i ptice koje se vrate, pa sam htela njom da dočaram poruku koju sa čula od odraslih „da čovek mora da ode da bi se vratio“, ali i da je „sreća u nama, a ne izvan nas““, priča Una Sokić.

Priče ovih mladih bansopisaca najbolje su među 450 radova na konkursu  Zadužbine Dositej Obradović.  Učiteljica kaže da su kroz pisanje shavatili prave vrednosti koje su izražene u Dostijevom delu, a koje govore o životu, lepoti, humanosti, razumevanju i poštovanju.

„Pisanje basni nije najlakše, ali oni su deca koja kad im se lepo objasni i da dobra instrukcija to odrade sa zadovoljstvom. Naučili su da poštuju ljudske vrednosti, da dobro utprilike uvek pobedi, da su vrline ono što krasi čoveka, a oni su baš takvi“, kaže učiteljica Ljubica Aničić.

Za svoj angažman, trud i kreativnost Zaduzbina ih je nagradila kompletima knjiga Dositeja Obradovića i Slobodana Stanišića.

You may also like...